22/04/2024

9μηνο επίδομα μητρότητας σε όσες γυναίκες εργάζονται ως μη μισθωτές. Επιτέλους δικαίωση!

επι

Το απαράδεκτο καθεστώς μη αναγνώρισης βασικών δικαιωμάτων των γυναικών που εργάζονται ως ελεύθερες επαγγελματίες και αποφασίζουν να γίνουν μητέρες έρχεται να τερματίσει η απόφαση για επίδομα μητρότητας ίσο με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες. Το παραπάνω ισχύει για μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, εφόσον δεν έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας ορίζει την εκκίνηση των πληρωμών από 1/1/2024 και αποσαφηνίζει ότι το επίδομα δικαιούνται οι μητέρες που απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά, ενώ για την απρόσκοπτη πληρωμή του δεν θα πρέπει να έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ. Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο με τα αντίστοιχα αναδρομικά του πρώτου τριμήνου. 

Οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), η οποία θα καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής τους ενημερότητας.

https://prosvasis.dypa.gov.gr/anoikse-i-platforma-ghia-tis-aitiseis-eidikis-parokhis-prostasias-mitrotitas-ton-autoapaskholoumenon-kai-ton-aghrotisswn

Το επίδομα μπορεί να μεταβιβαστεί από τη μητέρα στον πατέρα για συνολικό διάστημα 7 μηνών από τους 9 που καταβάλλεται, με προϋπόθεση ο πατέρας να είναι εργαζόμενος και να μην έχει οφειλές από εισφορές. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η καταβολή της ίδιας παροχής και σε ομόφυλα ζευγάρια που θα αποκτήσουν κοινό τέκνο.  

Η παροχή προστασίας της μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ δε δεσμεύεται και δε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Ο πολυετής αγώνας του κάθε συλλόγου και κυρίως της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιστημονικών Συλλόγων δικαιώθηκε.

 Μπορεί να χρειάστηκε αρκετός χρόνος, όμως, 

η υπομονή, η επιμονή και η συλλογικότητα είχαν, όπως πάντα, θετικά αποτελέσματα. 



Η Πρόεδρος                                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας                                                              

Αθηνά Τραχήλη                                                                                       Κυριάκος Αγαθαγγελίδης  


επιστροφή