22/02/2024

Ενημέρωση για τη συνάντηση του Π.Κ.Σ. με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

ΠΚΣ

Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης του Π.Κ.Σ. στις 21/02/24 και της παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Λιβάνιο. Παρούσα ήταν η Πρόεδρος, Αθηνά Τραχήλη, τα μέλη της Δ.Ε. Ερρίκος Τσιπιανίτης και Γιάννης Μπίλιας, καθώς και οι δύο αιρετοί από τη γενική συνέλευση, Αντωνιάδης Λάμπρος και Γιάννης Ψαθάς.

Κατατέθηκε στον Υπουργό η απόφαση της τελευταίας συνέλευσης, βάσει της οποίας συζητήθηκε για άλλη μια φορά η αντιεπιστημονικότητα και η αναποτελεσματικότητα του νόμου και τονίστηκε ότι ο νόμος όχι μόνο δεν πρόκειται να μειώσει τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων, αλλά αντίθετα θα τον αυξήσει. Τα μέλη του Π.Κ.Σ. στάθηκαν ιδιαίτερα στην αντιεπιστημονικότητα και επικινδυνότητα της υποχρεωτικής/οριζόντιας στείρωσης, στην αναποτελεσματικότητα του μέτρου λήψης DNA για τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων, στο χαράτσι των 150 ευρώ, στην αμοιβή του κτηνιάτρου (15 Euro), καθώς και στο ποσό που περιγράφει ο νόμος (10 Euro) για την αποστολή του γενετικού υλικού. Ζητήθηκε δε να κοινοποιηθούν τα στοιχεία του τεχνικού επιστημονικού συμβούλου εισηγητή του μέτρου του  DNA και έγινε μια ευρύτερη τοποθέτηση για την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων. Τέλος, εκ μέρους των αντιπροσώπων του Συλλόγου ζητήθηκε αυστηρότερος έλεγχος από την πλευρά του κράτους στις εισαγωγές των κουταβιών.

O Υπουργός δήλωσε ότι θα βγει εγκύκλιος βάσει της οποίας τα ζώα με ιατρική γνωμάτευση που αποδεικνύει την επικινδυνότητα του χειρουργείου, θα εξαιρούνται και από τη στείρωση και από την υποχρέωση δήλωσης του D.N.A. Για την αμοιβή και το κόστος αποστολής δήλωσε ότι εξετάζεται η περίπτωση να οριστεί το εύρος ή και η απελευθέρωση της χρέωσης, όσον αφορά το μέτρο του D.N.A μας δήλωσε ότι αποτέλεσε εναλλακτική της καθολικής οριζόντιας στείρωσης σε όλα τα ζώα και ότι τεχνικός σύμβουλος εισηγητής του ήταν ο κος Δ. Θάνος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Π.Κ.Σ. είπαν πως εκκρεμεί ορισμός ημερομηνίας επίσκεψης στο ΙΙΒΕΑΑ, παρόλο το αίτημα που έχει διατυπωθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη διατύπωση του συνόλου των αιτημάτων, όπως αυτά αναφέρονται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Εν αναμονή των δύο εγκυκλίων που αφορούν:

 α. τη μη επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους εξαιτίας της περίθαλψης ζώων συντροφιάς χωρίς ηλεκτρονική σήμανση

 β. της εξαίρεσης ζώων από την υποχρεωτική στείρωση εφόσον έχουν ιατρική γνωμάτευση, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.

Απέχουμε από τη λήψη DNA και την αποστολή των δειγμάτων στο ΙΙΒΕΑΑ. Στο Ε.Μ.Ζ.Σ συμπληρώνουμε αποκλειστικά  την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, ζωοανθρωπονόσων) . 

Νέα γενική συνέλευση, την Κυριακή, 31/03, 10.00, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Ρουμελιωτών (Δαφνομήλη 1, Αθήνα)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

επιστροφή