20/02/2024

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ, ΤΕΤΑΡΤΗ, 21/02/24

oxi

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος μετά από την ομόφωνη απόφαση της μαζικότατης γενικής συνέλευσης και την ομόφωνη στήριξη από  την Δ.Ε.  προκηρύσσει σήμερα, 21/02/2024,  απεργία των κτηνιάτρων που εργάζονται ή είναι ιδιοκτήτες Ιατρείων Μικρών Ζώων και κλινικών.

Η απεργία εκφράζει την καθολική αντίθεση του κλάδου στην εφαρμογή του νόμου 4830/21 για τα ζώα συντροφιάς και τις πολιτικές διαχείρισης των αδεσπότων.

Με πολλές παρεμβάσεις όλων των κτηνιατρικών φορέων, επιστημονικών οργανώσεων, συλλόγων κ.λπ., ο κτηνιατρικός κόσμος έχει εναντιωθεί στον πυρήνα του ν. 4830/21 από την εποχή της διαβούλευσης, την τελική ψήφισή του και σήμερα τη διαδικασία εφαρμογής του. 

Με κύρια σημεία αιχμής:

1.Την «υποχρεωτικότητα» της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς, ανεξαιρέτως φυλής . Μέτρο που εκτός από οριζόντιο και άρα αντιεπιστημονικό, παραβιάζει και την ηθική της φύσης και την αντίληψη μιας σύγχρονης φιλοζωικής στάσης.

2.Τη λήψη, αποστολή και αποθήκευση DNA από όσα ζώα δε στειρωθούν, με την καταβολή παραβόλου 150 ευρώ συν τα έξοδα μεταφοράς βιολογικού υλικού. Διαδικασία που επιβλήθηκε από τον νόμο χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τη δυνατότητα υλοποίησης της σε μη ευάγωγα ζώα (γάτες, ποιμενικοί, κλπ) και κυρίως διάταξη εισπρακτική , άδικη και επιβαρυντική για τον ιδιοκτήτη ενός, δύο, τριών …κ.λπ. ζώων. Οι εισηγητές της παρούσας διάταξης προφανώς και δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα του αντικειμένου στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές!

3.Την αναγνώριση ως αποδεικτικού στοιχείου εμβολιασμού και υγείας του βιβλιαρίου υγείας που εκδίδει και διαθέτει στα μέλη του, που ασκούν νομίμως το επάγγελμα του κτηνιάτρου, ο ΠΚΣ παράλληλα με το ψηφιακό βιβλιάριο και το διαβατήριο.

4.Την υποχρέωση των δήμων στην ίδρυση και λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων με αποκλειστική ευθύνη τη διαχείριση των προγραμμάτων για τα αδέσποτα ζώα. Η χρηματοδότησή τους να γίνει από τα κονδύλια του προγράμματος ΑΡΓΟΣ , που με τον ν.4830/21 οδηγούνται σε ΜΚΟ , «εισάγοντας εργολάβους κα υπεργολάβους επαγγελματίες φιλόζωους» στην διαχείριση δημόσιου χρήματος.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

επιστροφή