09/02/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ Π.Κ.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε στις 7/2/24 συνάντηση εκπροσώπων του Π.Κ.Σ. με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Λιβάνιο και την Ειδική γραμματέα Ζώων Συντροφιάς, κ. Δημοπούλου. Ο Π.Κ.Σ. εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από  την Πρόεδρο, Αθηνά Τραχήλη, τον Γενικό Γραμματέα, Κυριάκο Αγαθαγγελίδη, τον κοσμήτορα, Άγγελο Σαντοριναίο, το μέλος, Φλώρο Νίκο και τα δύο εκλεγμένα από τη συνέλευση μέλη, Αντωνιάδη Λάμπρο και Ψαθά Γιάννη. Παρών ήταν και ο νομικός σύμβουλος του Π.Κ.Σ., κ. Χρήστος Ηλιού.



Οι εκπρόσωποι του Π.Κ.Σ. κατέθεσαν την απόφαση της γενικής συνέλευσης της 4ης/2/2024 και στα πλαίσια αυτά τοποθετήθηκαν σε τρεις άξονες. 

Α. Ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους εξαιτίας της περίθαλψης ζώων συντροφιάς χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, αλλά και σε σχέση με το ποιο θεωρείται επίσημο έγγραφο για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

 Β. Παρουσίασαν όλα τα επιχειρήματα σχετικά με την αντιεπιστημονικότητα και την αναποτελεσματικότητα του μέτρου της υποχρεωτικής στείρωσης για την καταπολέμηση των αδέσποτων ζώων. Κατέθεσαν επιστημονικά κείμενα, ενώ έκαναν κατανοητό στους αρμόδιους ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί και να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα αδέσποτα, αφού ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα προχωρήσουν σε εγκατάλειψη του ζώου τους. 

Γ. Έθιξαν το ζήτημα της χρηματοδότησης των Μ.Κ.Ο. και της εμπλοκής τους στα προγράμματα στείρωσης και σήμανσης αδέσποτων ζώων. 

Οι φορείς του Υπουργείου:

1.Δήλωσαν ρητά ότι δεν υφίσταται κανένα πρόστιμο για κτηνιάτρους που εξετάζουν και περιθάλπουν ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση. Δεσμεύτηκαν τις επόμενες ημέρες να βγει σχετική εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ., αφού δέχτηκαν τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Π.Κ.Σ., κ. Ηλιού Χρήστου. Βάσει και του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου, οποιοδήποτε ζώο χωρίς microchip θεωρείται αδέσποτο.

2.Επανέλαβαν ότι το κράτος δέχεται ως επίσημο βιβλιάριο του ζώου το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και την εκτύπωση αυτού, ενώ για ταξίδια στο εξωτερικό είναι απαραίτητο το διαβατήριο.  Όποιος κτηνίατρος επιθυμεί μπορεί να συμπληρώνει και το βιβλιάριο του Π.Κ.Σ. χωρίς αυτό να θεωρείται επίσημο.

3.Υπήρξαν αμετακίνητοι στο θέμα της υποχρεωτικότητας της στείρωσης. Ως απάντηση στις γραπτές τοποθετήσεις πανεπιστημιακών και διεθνώς καταξιωμένων καθηγητών και κτηνιάτρων το Υπουργείο παρουσίαζε την “κοινή λογική”, απαξιώνοντάς τους. Παρόλα αυτά, επανέλαβαν ότι η διαδικασία επιβολής προστίμων εκκινεί μετά την παρέλευση των 6μηνών από τη λειτουργία του ΕΦΑΓΥΖΣ (21/6/24). Επιπλέον, δήλωσαν ότι εκείνη την περίοδο θα επανεξεταστεί η πιθανή παράταση στην ημερομηνία επιβολής προστίμων ανάλογα με τις καταγραφές ζώων και τις στειρώσεις που έχουν δηλωθεί στο ΕΜΖΣ.

4.Αρνήθηκαν την οποιαδήποτε χρηματοδότηση του κράτους προς τις Μ.Κ.Ο. Τόνισαν δε ότι έχουν δοθεί 15 εκατομμύρια στους  δήμους για στειρώσεις και σημάνσεις των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

5.Πληροφόρησαν τους εκπροσώπους του Π.Κ.Σ. ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η τιμή που ορίζεται για τον κτηνίατρο για τη λήψη και αποστολή του δείγματος DNA, αν και οι εκπρόσωποι του Π.Κ.Σ. δήλωσαν ξεκάθαρα ότι διαφωνούν συνολικά με τα όσα ορίζονται επί του θέματος.

Συνεχίζουμε να πιέζουμε μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων.

Όλοι και όλες στην απεργιακή κινητοποίηση στις 21 Φεβρουαρίου 2024.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ypes

επιστροφή