27/12/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: Στην παράταση...

ΒΑΣΤΑ

Οι αλλαγές στο επάγγελμα μας αλλά και στη σχέση με τα ζώα συντροφιάς δεν είναι πλέον προ των πυλών ή επικείμενες, είναι ήδη εδώ. Για κάποιους εμπίπτουν στο πλαίσιο ενός αναγκαίου εκσυγχρονισμού και ίσως να κρύβουν μια αφελή κατά τη γνώμη μας ελπίδα κερδοφορίας.  

Αφελή, όχι γιατί δε θα υπάρξει κέρδος, αλλά όσο και να επιχειρούν να τυλίξουν αυτόν το νόμο με το αστραφτερό περιτύλιγμα της φιλοζωίας, μέσα στο κουτί βρίσκεται η κερδοφορία και ο έλεγχος των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

Για να εξηγούμαστε, όμως, κερδοφορία μόνο για λίγους και ιδανικά με ζεστό κρατικό χρήμα, όπως μεγάλες κτηνιατρικές κλινικές με ιδανικούς ιδιοκτήτες “φιλοζωικές” ΜΚΟ που θα ελέγχουν την “αγορά” των αδέσποτων - υιοθετούμενων ζώων συντροφιάς ή πιο υψηλού κοστολογίου κλινικές για όλα τα υπόλοιπα.  

Είναι εν συντομία μία διαδικασία που ξεκίνησε με το “άνοιγμα” των επαγγελμάτων, περνάει μέσα από τη συνεχή φορολογική πίεση και έρχεται ο Νόμος 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς να βάλει τις τελευταίες πινελιές προσαρμοσμένες στον κλάδο μας.  

Επειδή όμως βρισκόμαστε στο και πέντε, δεν είναι η ώρα για βαθύτερες αναλύσεις. Για τη μεγάλη μερίδα των συναδέλφων που διαφωνεί με το νόμο αυτόν και την καινούρια πραγματικότητα που μας επιβάλουν, είναι η ώρα να υπερασπιστούμε το επάγγελμά μας, την επιστήμη μας και την υγεία των ζώων.

Η πλειοψηφία της Δ.Ε. του ΠΚΣ φαίνεται να αποδέχεται τα πάντα και να κρατάει απλά μια  διαφορετική ρητορική στάση για να κατευνάζει την δικαιολογημένη οργή των συναδέλφων. 

Ωστόσο και υπό αυτήν την πίεση και με την παρέμβαση τόσο της ΑΡΠΑ όσο και της ΠΚΚ, η Δ.Ε. στην τελευταία της συνεδρίαση στις 26/11 έχει πάρει μια απόφαση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρχή για επαναδιαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. 

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε: 

1.    Ανυπακοή στον νόμο. Ο κτηνίατρος μπορεί να εξετάζει, να εμβολιάζει, να περιθάλπει τα ζώα ανεξάρτητα από το αν φέρουν microchip ή όχι. Στη σελίδα του ΕΜΖΣ να συμπληρώνονται μόνο τα υποχρεωτικά νοσήματα.

2.    Να υπάρξει δημοσίευση στη σελίδα των άρθρων και απόψεων για την αντιεπιστημονικότητα της υποχρεωτικότητας της στείρωσης.

3.    Συνέντευξη τύπου και νωρίτερα καταχώρηση άρθρων γνώμης του ΠΚΣ σε κάποιες εφημερίδες.

4.    Αφισάκι για κτηνιατρεία.

5.    Συνελεύσεις-εκδηλώσεις στα παραρτήματα.

Το προεδρείο του Συλλόγου να καταλάβει επιτέλους ότι δεν μπορεί να κάνει τον κυματοθραύστη για την κυβέρνηση. Να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, να ξεκινήσουν την άμεση εφαρμογή όσων και οι ίδιοι αποφάσισαν. Να εφαρμοστεί η από 26/11 απόφαση της ΔΕ του ΠΚΣ. Να προγραμματιστεί άμεσα νέα ΔΕ με μοναδικό θέμα την οργάνωση των δράσεων του Συλλόγου ενάντια στο Νόμο 4830/2021, καθώς και εκδηλώσεις παραρτημάτων όπως και Γενική Συνέλευση του ΠΚΣ. Ο ΠΚΣ θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει αποχή όλων των κτηνιάτρων από τη λειτουργία του ΕΜΖΣ, με συλλογική ευθύνη, μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας από την κυβέρνηση.

Εκτός από το πολυφορεμένο “χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δεν δίνεται”, στην περίπτωσή μας πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλά παιχνίδια ανατρέπονται στην παράταση αλλά βασική προϋπόθεση είναι να εμφανιστούμε στο γήπεδο. Έστω και τώρα…

 

27/12/2023

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

επιστροφή