18/12/2007

«Τοποθέτηση της προέδρου του Π.Κ.Σ., Α. Τραχήλη, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 17/12/07 στο ξενοδοχείο Κάνιγγος 21», Δεκέμβριος 2007

Τοποθέτηση της προέδρου του Π.Κ.Σ., Α. Τραχήλη, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 17/12/07 στο ξενοδοχείο Κάνιγγος 21 μαζί με τους προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εμμ. Καλοκαιρινού, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Δ. Βαγιωνά του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συλλόγου, κ. Π. Αλεξίου.

«Τις έντονες αντιδράσεις των μελών του Π.Κ.Σ. προκαλούν οι προθέσεις του Υπουργείου για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικότερα για τη σχεδιαζόμενη σύσταση του ταμείου επιστημόνων στο οποίο θα ασφαλίζονται υγειονομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι.

Οι κτηνίατροι, όπως και οι υπόλοιποι υγειονομικοί είναι αντίθετοι στην ενοποίηση του ΤΣΑΥ με τα υπόλοιπα ταμεία. Η ενοποίηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα γιατί είναι πλεονασματικό ταμείο και μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα για πολλά έτη. Είμαστε αποφασισμένοι να μην συναινέσουμε να χαθεί ούτε μία δραχμή από το ταμείο μας, εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης της αυτοτέλειας και της περιουσίας του ταμείου μας. Η περιουσία του ΤΣΑΥ δεν ανήκει στο κράτος, το οποίο δεν έχει συμβάλει στη δημιουργία του και δεν μπορεί να επεμβαίνει στη διαχείριση του κατά το δοκούν.

Επίσης, εκφράζουμε την απαισιοδοξία μας για τη δυνατότητα του διαλόγου όπως τουλάχιστον έγινε με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου.
Η εμπειρία έδειξε ότι ο διάλογος ήταν προσχηματικός, κανέναν δεν έπεισε ούτε ικανοποίησε, διότι πέρα από τη λαθεμένη προσέγγιση υπήρξε έλλειψη περιεχομένου και ολοκληρωμένων προτάσεων από την πλευρά του Υπουργείου.

Πιστεύουμε στην εξυγίανση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Το όλο εγχείρημα θέλει συνολική αντιμετώπιση και όχι «μπαλώματα», θέλει βιώσιμες λύσεις, κατάθεση εμπεριστατωμένων προτάσεων και προπάντων έναν πραγματικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς.

Γιατί κύριος, εάν όχι αποκλειστικός, υπαίτιος της σημερινής κατάστασης είναι το κράτος. Τα ταμεία και κυρίως τα ελλειμματικά είναι απλά θύματα μιας χρόνιας κακής δημοσιονομικής πολιτικής, υποχρεωτικού δανεισμού των αποθεματικών είτε άτοκα είτε με χαμηλό τόκο, άκρατης κομματικοποίησης και ανίδεων, αδιαφανών διοικήσεων. Ούτε μπορούμε να πιστέψουμε ότι το ουσιαστικό πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος βρίσκεται στη δομή, στη διάρθρωση και πολυδιάσπαση των ταμείων. Ο ισχυρισμός ότι η πολυδιάσπαση προκαλεί κατασπατάληση πόρων και δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας και ότι η κρατική επιχορήγηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, δε μας πείθει, δεδομένου ότι τα προς ένταξη ταμεία είναι ανομοιογενή και τα περισσότερα, όπως το ΤΣΑΥ δεν παίρνουν καμιά εισφορά από το κράτος.

Τέλος θα ήθελα να σας δηλώσω ως πρόεδρος του Π.Κ.Σ. ότι οι κτηνίατροι όπως και οι υπόλοιποι επιστημονικοί φορείς δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας ενάντια στα κυοφορούμενα σχέδια για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και την απαίτηση μας να παραμείνουν στην αυτοδιαχείρισή τους.

Επίσης, καταδικάζουμε και απορρίπτουμε αυτές τις πολιτικές και ζητούμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των τελευταίων δεκαετιών. Κράτος και εργοδότες να καταβάλουν τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην υπάρχει άλλοθι για κρίση στο ασφαλιστικό…..

Τέλος, το Δ.Σ. του Π.Κ.Σ. υπογραμμίζει ότι στην πολιτική της Κυβέρνηση περί ενοποίησης ταμείων, η οποία ολοφάνερα μεταφράζεται σε αφαίρεση κατακτήσεων και δημιουργία ανισοτήτων και αδικιών, το συνδικαλιστικό κίνημα των κτηνιάτρων μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας θα αντιτάξει αγωνιστικά και συσπειρωμένα τη δική του πρόταση και θα συμμετάσχει δυναμικά στην απεργία της Τετάρτης, 19 Δεκεμβρίου και στην πορεία 12.00 στα Προπύλαια.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Επαναφορά του κοινωνικού πόρου ως ποσοστό στα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μισθωτών υγειονομικών
  • Επαναφορά του παλαιού καθεστώτος (πριν το ’93) για τη σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Δε θα δεχτούμε τον υποδιπλασιασμό των συντάξεων με την καταβολή των ίδιων εισφορών.
  • Να συμπεριληφθεί το κτηνιατρικό επάγγελμα στα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Αιρετή διοίκηση και αυτοδιαχείριση του ΤΣΑΥ»
επιστροφή