04/04/2022

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ: Αντικαταστατικές οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΔΕ για υιοθέτηση της ηλεκτρονικης ψηφοφορίας στις εκλογές του ΠΚΣ

πκσ

Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη δηλωμένη πρόθεση της πλειοψηφίας της ΔΕ να εφαρμόσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις επικείμενες εκλογές του ΠΚΣ για τους παρακάτω λόγους:

1.Ακόμα και αν όλα τα τεχνικά προβλήματα μιας τέτοιας διαδικασίας (πχ ζητήματα ταυτοποίησης των ψηφοφόρων, μοναδικότητας της ψήφου κλπ)  λυθούν με κάποιο μαγικό τρόπο, το σπουδαιότερο πρόβλημα της δεν εξαλείφεται: 

Αυτό της υποχρεωτικής μυστικότητας της ψήφου, η οποία  δεν είναι εγγυημένη

Στις δια ζώσης εκλογές, η μυστικότητα είναι εξασφαλισμένη και αδιαμφισβήτητη (ελέγχεται από την εφορευτική επιτροπή, τους εκπροσώπους των συνδυασμών, τα παραβάν κλπ.). 

Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία  δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η βασική προϋπόθεση της δημοκρατικής ψηφοφορίας, ότι αυτός που ψηφίζει  ενεργεί αυτοβούλως, αυτοπροσώπως, χωρίς πιέσεις και άλλες παρεμβάσεις. 

Δεν είμαστε ούτε τεχνοφοβικοί ούτε κολλημένοι στο παρελθόν

Η ψήφος εξ’ αποστάσεως, που είναι η ουσία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Προβλεπόταν, με τη μορφή της επιστολικής ψήφου, από τον απεργοκτόνο νόμο 330/1976 τον περιβόητο «νόμο Λάσκαρη», τον οποίο το εργατικό κίνημα με τους αγώνες του έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και έρχεται τώρα να τον αναστήσει ο ν. Χατζηδάκη σε συνέχεια του ν. Αχτσιόγλου. 

2.Είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΔΕ ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στον ΠΚΣ. 

Ο Ν. 4808/2021, γνωστός ως  νόμος Χατζηδάκη, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νόμου 1264/1982, δηλαδή σε σωματεία που εγγράφουν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας και όχι σε επαγγελματικές ενώσεις, σε επιστημονικούς συλλόγους ή σε συλλόγους που εγγράφουν εργοδότες. Για αυτό άλλωστε οι πρόσφατες εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκαν με δια ζώσης διαδικασίες. 

Δηλαδή η πλειοψηφία της ΔΕ ισχυρίζεται κάτι που δεν το έχει προβλέψει ούτε ο φίλος τους ο Χατζηδάκης!

Θυμίζουμε ότι το καταστατικό του ΠΚΣ στο άρθρο 28 προβλέπει συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία και αναφέρει: “τα μέλη του συλλόγου προσέρχονται και, εφόσον έχουν δικαίωμα ψήφου, ψηφίζουν μέσα σε ψηφοδόχο σφραγισμένη από την εφορευτική επιτροπή πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας”.

Από τη στιγμή που ο ΠΚΣ δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4808/2021 η μεθόδευση της πλειοψηφίας της ΔΕ να προωθήσει τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. 

Για αυτόν τον λόγο, με αποκλειστική ευθύνη της ΔΕ, θα είναι άκυρες οι εκλογές εφόσον γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Θα έχει επίσης την αποκλειστική ευθύνη  για τυχόν δικαστικές περιπέτειες του Συλλόγου ύστερα από προσφυγή οποιουδήποτε μέλους.

30.3.2022


επιστροφή