13/08/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη συμβολή του ΠΚΣ στην περίθαλψη ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές

Αθήνα, 13/08/21

Αρ. Πρωτ.: 1937ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ζωα

Η χώρα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές με τις πυρκαγιές να καταστρέφουν τεράστιες δασικές εκτάσεις. Μαζί με αυτές χάνονται τα σπίτια, οι δουλειές, οι περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων. Η θλίψη και η ανησυχία που προκαλεί η τεράστια οικολογική καταστροφή είναι ανείπωτη. Θύματα των πυρκαγιών και τα ζώα. Ζώα συντροφιάς, ζώα παραγωγικά, άγρια ζώα έγιναν και αυτά λεία των πύρινων γλωσσών που κατέκαψαν τη χώρα.

Οι Έλληνες κτηνίατροι, μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ήταν εξαρχής στην πρώτη γραμμή, περιθάλποντας ζώα στις πυρόπληκτες περιοχές. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο «κάλεσμα», χωρίς παραινέσεις και διαφημιστικές φανφάρες, με μόνο γνώμονα την ηθική και το καθήκον

Δυστυχώς, όμως, τις δύσκολες αυτές ώρες αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τις δικές μας πρωτοβουλίες για τις πυρόπληκτες περιοχές. Και αυτό γιατί μαζί με  το πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν προσφέροντας τροφές, χρήματα, επισκεπτόμενοι οι ίδιοι τις πυρόπληκτες περιοχές και περισυλλέγοντας τα ζώα που επέζησαν, υπάρχουν και οι επιτήδειοι. Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ουδεμία σχέση έχουμε με Μ.Κ.Ο. και εθελοντικούς φορείς. Ποτέ δε ζητήσαμε χρήματα από ιδιώτες και οποιαδήποτε αναφορά εμπλοκής του Συλλόγου σε τέτοιες «πρωτοβουλίες» είναι απάτη. Τα μέλη του Π.Κ.Σ. στα κτηνιατρεία τους υποδέχονται τα ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς. Ο Π.Κ.Σ. μέχρι στιγμής έχει δεχτεί προσφορά φαρμάκων και αναλώσιμων από δύο εταιρίες, τη «Χελλαφαρμ» και την «Premier Shukuroglou», τα οποία και διανεμήθηκαν σε συναδέλφους.

Από εκεί και πέρα, και χωρίς να υποτιμούμε τη δύναμη των πολιτών, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ευθύνη και ο ρόλος της οργανωμένης πολιτείας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η ασφάλεια της υγείας και ευζωίας των ζώων, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων οφείλουν σε οργανωμένους και υγειονομικά ασφαλείς χώρους να περιθάλπουν τα ζώα, να διανείμουν τις ζωοτροφές και τα φάρμακα κατόπιν εξέτασης. 

Υπό την εποπτεία τους κτηνίατροι να επισκέπτονται και να παρακολουθούν παραγωγικά ζώα τα οποία μπορεί να παραμένουν πλησίον των πυρόπληκτων περιοχών κ.ο.κ. 

Να γίνει άμεσα καταγραφή τόσο των ζώων συντροφιάς όσο και των παραγωγικών ζώων που έχουν διασωθεί ώστε, ειδικά στην πρώτη περίπτωση, να μπορεί να λειτουργήσει και η διασταύρωση στοιχείων και η άμεση εύρεση των ιδιοκτητών (ή ακόμα και η απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης εγκατάλειψης). 

Η οργανωμένη πολιτεία είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει τόσο τη διάσωση της πανίδας της χώρας όσο και την ασφάλεια και προστασία των πολιτών. 

Τέλος, μιας και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα ακολουθήσουν της καταστροφής μαζί με το σχέδιο αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της ζωής σε αυτό θεωρούμε απαραίτητη την αναφορά μας στην ανάγκη δημιουργίας δομών (πχ δημοτικών κτηνιατρείων) και στελέχωσης των υπαρχουσών υπηρεσιών (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, Δασικές υπηρεσίες κλπ) και με μόνιμο προσωπικό κτηνιάτρων.

Τούτη τη δύσκολη στιγμή ας είμαστε ενωμένοι, έχοντας όλοι και όλες έναν στόχο. 

Την προστασία του περιβάλλοντος και την αναγέννησή του με έναν τρόπο αλληλοσεβασμού και όχι επιβολής του ανθρώπου στη φύση,  βασική αρχή για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η υγεία και ευζωία όλων


επιστροφή