19/04/2021

Προς Υπουργείο Εργασίας: Προμήθεια self tests στο σύνολο του κτηνιατρικού κλάδου

τεστ


Αθήνα, 15/04/21

Αρ. Πρωτ.: 1895



Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη


Θέμα: Προμήθεια self tests στο σύνολο του κτηνιατρικού κλάδου.


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε την ένταξη του κτηνιατρικού κλάδου στη δωρεάν χορήγηση self tests ανά βδομάδα. Στόχος του συγκεκριμένου αιτήματος είναι σαφέστατα ο περιορισμός διασποράς του ιού SARS COV2, η προάσπιση και διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 

Πιο συγκεκριμένα:

•Τα κτηνιατρεία της χώρας δεν έπαψαν να είναι ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προσφέροντας υπηρεσίας υγείας στα ζώα συντροφιάς. Γνωρίζετε δε πόσο σημαντική υπήρξε σε όλη την περίοδο της πανδημίας η συντροφικότητα που εξασφάλιζαν τα ζώα συντροφιάς στους ιδιοκτήτες του και πόσο η παρουσία τους, άρα και η φροντίδα τους, συνέβαλε στη διατήρηση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων. Και είναι αυτός ο λόγος που πολλοί άνθρωποι πήραν την επιλογή να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς και να επισκέπτονται τους κτηνιάτρους για την κατάλληλη περίθαλψή του. Καθημερινά οι κτηνίατροι και το προσωπικό των κτηνιατρείων έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο/κηδεμόνες ζώων. Ακόμα και αν οι κτηνίατροι τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και εργάζονται ως συνειδητοποιημένοι επιστήμονες υγείας, καθημερινά ο κύκλος των επισκεπτών-κηδεμόνων ζώων είναι ανοιχτός και μη άμεσα ελέγξιμος από τους ίδιους με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε πιθανή μόλυνσή τους από τον ιό και να λειτουργήσουν ως φορείς υπερμετάδοσης. Κατά τη διάρκεια εξέτασης, εμβολιασμού, αιμοληψίας, φροντίδας του ζώου συντροφιάς ο κηδεμόνας του ζώου είναι δίπλα, φορώντας μάσκα, χωρίς, όμως, να είναι δυνατή η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Κτηνίατροι που απασχολούνται στις εκτροφές παραγωγικών ζώων έρχονται σε επαφή με τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στις μονάδες. Η πιθανή μόλυνση κτηνιάτρου, εκτός της ίδιας του της ζωής, θέτει σε κίνδυνο μια σειρά από ανθρώπους, αφού ο ίδιος κτηνίατρος ελέγχει πολλές εκτροφές και μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας υπερμετάδοσης. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι εμβολιασμοί έναντι της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων των βοοειδών, ενώ είναι σε εξέλιξη ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων έναντι του καταρροϊκού πυρετού και των βοοειδών έναντι της οζώδους δερματίτιδας, γεγονός που φέρνει τους κτηνίατρους σε ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τους κτηνοτρόφους και το προσωπικό των μονάδων.

Κτηνίατροι που απασχολούνται στον έλεγχο τροφίμων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις και στη βιομηχανία τροφίμων έρχονται σε επαφή με πλήθος εργαζόμενων στις μονάδες αυτές και δεδομένου ότι είναι αυτοί που πρέπει να ελέγξουν την υγιεινή και την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων πρέπει πρώτα από όλα να είναι υγιείς και να αποτραπεί ο κίνδυνος να λειτουργήσουν ως φορείς υπερμετάδοσης.



Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι νοσούν, παρόλο που τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Και αυτό σχετίζεται με την καθημερινή τους επαφή με αρκετό κόσμο. Εδώ και μήνες κάνουμε προσπάθειες να ενταχθεί ο κλάδος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό. Η χορήγηση των self tests στους κτηνίατρους και το προσωπικό των κτηνιατρείων αποτελεί ανάγκη όχι μόνο για την προστασία της υγείας του κλάδου, αλλά για την προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.  


Με εκτίμηση,


Η Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν. Γραμματέας


Αθηνά Τραχήλη                                                             Άγγελος Σαντοριναίος


επιστροφή