18/02/2021

Ένταξη του κτηνιατρικού κλάδου στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό υγειονομικών

Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος συνεχίζουμε τις επίμονες προσπάθειες για ένταξη του συνόλου των κτηνιάτρων σε εκείνους τους επαγγελματικούς κλάδους που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα. Για ο,τιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε.




Αρ. Πρωτ: 1851


Προς: Υπουργείο Υγείας

Υπόψη: 

•Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

•Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

•Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο

•Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο

•Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους

•Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κ. Μαρία Θεοδωρίδου



Θέμα: Ένταξη του κτηνιατρικού κλάδου στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό υγειονομικών




Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Αναπληρωτή Υπουργέ,

Αξιότιμοι Γεν. Γραμματείς,

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,


Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε την ένταξη των κτηνιάτρων στους επαγγελματίες εκείνους που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα για λόγους προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι οι κίνδυνοι  με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι είναι πολλαπλοί. Οι κτηνίατροι εργάζονται στις εκτροφές παραγωγικών ζώων, στον έλεγχο τροφίμων στο δημόσιο τομέα και στη βιομηχανία, στα ιατρεία ζώων συντροφιάς και στις κτηνιατρικές κλινικές των δύο πανεπιστημιακών σχολών της χώρας σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα. 

Ο εμβολιασμός των κτηνιάτρων είναι μείζονος σημασίας όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά κυρίως για την προάσπιση και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. 


Αναλυτικότερα:

•Κτηνίατροι που απασχολούνται στις εκτροφές παραγωγικών ζώων έρχονται σε επαφή με τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στις μονάδες. Η πιθανή μόλυνση κτηνιάτρου, εκτός της ίδιας του της ζωής, θέτει σε κίνδυνο μια σειρά από ανθρώπους, αφού ο ίδιος κτηνίατρος ελέγχει πολλές εκτροφές και μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας υπερμετάδοσης. Οι δε κτηνίατροι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν να κάνουν με γουνοφόρα ζώα, επιβάλλεται να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. 

•Κτηνίατροι που απασχολούνται στον έλεγχο τροφίμων στο δημόσιο τομέα και στη βιομηχανία. Οι κτηνίατροι έρχονται σε επαφή με πλήθος εργαζομένων στις μονάδες αυτές και δεδομένου ότι είναι αυτοί που πρέπει να ελέγξουν την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων πρέπει πρώτα από όλα να είναι υγιείς και να αποτραπεί ο κίνδυνος να λειτουργήσουν ως φορείς υπερμετάδοσης.

•Κτηνίατροι εργαστηρίων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν να διαχειριστούν βιολογικά υλικά σχετικά με τον SARS-CoV-2 και άρα, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. 

•Κτηνίατροι που εργάζονται σε ιατρεία ζώων συντροφιάς. Όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε τα κτηνιατρεία δεν έκλεισαν ποτέ, ακριβώς γιατί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης για τους κηδεμόνες ζώων. Ακόμα και αν οι κτηνίατροι τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και εργάζονται ως συνειδητοποιημένοι επαγγελματίες υγειονομικοί, καθημερινά ο κύκλος των επισκεπτών-κηδεμόνων ζώων είναι ανοιχτός και μη άμεσα ελέγξιμος από τους ίδιους με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε πιθανή μόλυνσή τους από τον ιό και να λειτουργήσουν ως φορείς υπερμετάδοσης. 

•Κτηνίατροι στις κτηνιατρικές κλινικές των δύο πανεπιστημιακών σχολών της χώρας σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα. Στις κτηνιατρικές κλινικές έχουν πρόσβαση οι κηδεμόνες ζώων, ενώ επιπλέον, ως εκπαιδευτικοί έχουν επαφή με φοιτητές. Ως εκ τούτου οι κτηνίατροι που βρίσκονται σε αυτές διατρέχουν αντίστοιχους κινδύνους έκθεσης στον ιό με τους υπόλοιπους. 


Όπως γίνεται αντιληπτό οι κτηνίατροι έχουν μεγάλες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό και επιπρόσθετα, ο ρόλος τους είναι σημαντικός τόσο για την εφοδιαστική αλυσίδα, όσο και για την υγεία των ζώων. Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του κλάδου απαραίτητο.


Με εκτίμηση,



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ                                             ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ


επιστροφή