26/10/2020

Έγγραφο του Γ. Μπίλια εκ μέρους της ΑΡΠΑ για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών

farmaka
25/10/2020

Προς την απερχόμενη Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,

επειδή δεν έχω καμία σχετική ειδοποίηση, θα ήθελα να μάθω αν το πρότυπο συνταγής κτηνιάτρων για αντιβιοτικά, που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ και αν έχει τύχει σχετικής έγκρισης.

Θα πρότεινα δε τη συμπλήρωση του με το πεδίο ΑΜΚΑ ιδιοκτήτη, ώστε να μην αποτελέσει η κτηνιατρική συνταγή τρόπο παράκαμψης των αυστηρών όρων για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών για ανθρώπινη χρήση. Δεν θα ήθελα επίσης να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, άλλοι φαρμακοποιοί να αποδέχονται προς εκτέλεση το συγκεκριμένο πρότυπο, γιατί είναι σωστό κι άλλοι όχι, γιατί δεν έχουν ειδοποιηθεί από κρατική αρχή για την ύπαρξη του.

Ανεξάρτητα από αυτό, θεωρώ πως το ζήτημα της συνταγογράφησης αντιβιοτικών και ιδιαίτερα της υπερβολικής χορήγησης τους είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για λόγους προάσπισης της Δημόσιας Υγείας αλλά και για λόγους προάσπισης του επαγγέλματος, καθώς είναι γνωστό σε όλους πως στο εξωτερικό διώκονται κτηνίατροι στην περίπτωση παρενεργειών φαρμάκου, που χορηγείται σε ζώο ενώ δεν έχει αδειοδοτηθεί για τη συγκεκριμένη χρήση. Ως εκ τούτου, προτείνω ο Σύλλογος να οργανώσει Ημερίδα με θέμα «Συνταγογράφηση και υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην κτηνιατρική πράξη», η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά.

Θα ήθελα τέλος να μάθω σε ποια φάση βρίσκεται η διαβούλευση μας με τον ΕΟΦ για το ζήτημα των αναισθητικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται στην κτηνιατρική πράξη και θεωρούνται από τον Μάιο φάρμακα αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης.

Παρακαλώ όπως πρωτοκολληθεί, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προωθηθεί στα υπόλοιπα μέλη της ΔΕ αλλά και όλου του Συλλόγου, η παραπάνω επιστολή.

Για την ΑΡΠΑ
Γιάννης Μπίλιας
Μέλος ΔΕ
επιστροφή