10/07/2020

Έγγραφο προς το Δήμο Αμύνταιου για πρόγραμμα στειρώσεων ζώων συντροφιάς

Αθήνα, 10/07/20
Αρ. Πρωτ: 1811

amyntaio-dimos-amyntaioy

Προς: Δήμο Αμυνταίου
Υπόψη Αντιδημάρχου, κ. Δερμετζίδη Στέλιου


Θέμα: Πρόγραμμα στειρώσεων ζώων συντροφιάς


Αξιότιμε κ. Αντιδήμαρχε,


Συνάδελφοί μας που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο δήμο σας και στην ευρύτερη περιοχή πληροφορήθηκαν, δυστυχώς μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε. και όχι δικής σας ενημέρωσης, ότι πρόκειται ο Δήμος σας να συνεργαστεί με εθελοντές κτηνιάτρους για τη στείρωση ζώων. Έπειτα από τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία που είχαμε μαζί σας επιβεβαιώσαμε ότι ως δημοτική αρχή έχετε λάβει άδεια από τη Δ.Α.Ο.Κ. για την πραγματοποίηση «στειρώσεων ζώων συντροφιάς από εθελοντές κτηνιάτρους στο Πρώην Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Φιλώτα».

Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε όσα ορίζει ο νόμος (ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 4235/2014) και κυρίως στο ότι ως δημοτική αρχή έχετε το δικαίωμα να πραγματοποιήσετε στειρώσεις μόνο σε αδέσποτα ζώα του δήμου σας και σε καμία περίπτωση σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι με βάση τη νομοθεσία τα αδέσποτα ζώα που θα στειρωθούν πρέπει να φέρουν ήδη ηλεκτρονική σήμανση με τα στοιχεία του Δήμου και να έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ ώστε να χαρακτηρίζονται ως αδέσποτα. Επίσης, πρέπει να έχει προβλεφθεί η εξέταση των ζώων σχετικά με λεϊσμανίαση, καθώς και ο εμβολιασμός και η αποπαρασίτωσής τους.

Τέλος, επειδή στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί παρανομίες στην τέλεση κτηνιατρικών πράξεων από υποτιθέμενους εθελοντές που τελικά αποδεικνυόταν ότι δε διαθέτουν την ιδιότητα του κτηνιάτρου θα θέλαμε στα πλαίσια της νομιμότητας, αλλά και της συνεργασίας που οφείλουμε να έχουμε ως αρμόδιοι φορείς, να μας κοινοποιήσετε τη σύμβαση που έχετε συνάψει με τους εθελοντές κτηνιάτρους που θα συνεργαστείτε και τα ονόματα όσων έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Με εκτίμηση,


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ
επιστροφή