09/04/2020

Δήλωση της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων για ζώα συντροφιάς (FECAVA) για τον COVID-19 και τα κατοικίδια

Την παρακάτω δήλωση έστειλε στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο η FECAVA (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων για ζώα συντροφιάς)
και τη μεταφράσαμε προς ενημέρωση των μελών μας
fecava

Δήλωση της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων για ζώα συντροφιάς (FECAVA) για τον COVID-19 και τα κατοικίδια

Πρόσφατα, το RNA του ιού SARS-CoV2 βρέθηκε σε δύο σκύλους και μία γάτα, με τη διαγνωστική μέθοδο RT-PCR. Και τα τρία ζώα ζούσαν σε στενή επαφή με μολυσμένους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν πιθανώς η πηγή της λοίμωξης. Στα δύο σκυλιά που βγήκαν θετικά ο ιός ανιχνεύτηκε στα ρινικά και στοματικά δείγματα. Δεν παρουσίασαν κλινικά συμπτώματα και διαγνώστηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Στα τέλη Μαρτίου, δημοσιεύτηκε η πρώτη αναφορά για εμφάνιση του ιού σε κατοικίδιο στην Ευρώπη. Εντοπίστηκε στα κόπρανα και τον εμετό μιας γάτας με παροδικά συμπτώματα του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος στο Βέλγιο. Αυτή η λοίμωξη δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από τους ορολογικούς ελέγχους.

Όμως αυτές οι εκθέσεις παρουσιάζουν όντως μια σοβαρή απειλή; Σε αντίθεση με χιλιάδες μολυσμένα άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη και τις προειδοποιήσεις για το πόσο εξαιρετικά μεταδοτικός είναι ο νέος κορονοϊός, υπάρχουν μόνο τρεις αναφορές για θετικά περιστατικά σε κατοικίδια ζώα. Αν λάβουμε υπόψη ότι το περιβάλλον ενός ασθενή με SARS-CoV2 είναι εξαιρετικά μολυσμένο και επομένως τα κατοικίδια που κατοικούν με μολυσμένα άτομα είναι άκρως εκτεθειμένα στον ιό, ο κίνδυνος μόλυνσης των κατοικίδιων είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρός. Η γνώμη του βέλγου ιολόγου για ζώα Hans Nauwynck είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ερμηνεία ενός θετικού αποτελέσματος σε δείγμα από γάτα, το οποίο στάλθηκε από τον ιδιοκτήτη της και θα μπορούσε επομένως να έχει μολυνθεί από τον ιό.

Ακόμα και μελέτες δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα δεν μολύνονται εύκολα με τον νέο κορονοϊό. Το Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Διατήρησης (AFCD) στο Χονγκ Κονγκ εξέτασε 17 σκύλους και 8 γάτες από νοικοκυριά με επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 ή άτομα με στενές επαφές με επιβεβαιωμένους ασθενείς και μόνο δύο σκυλιά βγήκαν θετικά.

Μια άλλη έρευνα διεξήχθη από την IDEXX Laboratories, ένα Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο. Εξέτασαν πάνω από 3.500 σκύλους, γάτες και άλογα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ και κανένα τεστ δεν βγήκε θετικό. (Άρθρο στο Today.com)

Μόλις πρόσφατα, ερευνητές από το Κτηνιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Χαρμπίν στην Κίνα ανακάλυψαν ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον κορονοϊό που προκαλεί COVID-19 και μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες, αλλά τα σκυλιά δεν είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Η μελέτη έγινε σε εργαστηριακό περιβάλλον όπου ένας μικρός αριθμός ζώων έλαβε σκόπιμα υψηλές δόσεις του ιού SARS-COVID-19 και η μία στις τρεις γάτες που εκτέθηκαν στον ιό βρέθηκε θετική. Καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν παρουσίασε κλινικά συμπτώματα της ασθένειας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άμεση ένδειξη ότι οι μολυσμένες γάτες εκκρίνουν αρκετή ποσότητα κορονοϊού για τον μεταβιβάσουν στον άνθρωπο, αλλά χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. (‘Αρθρο σε Nature και The Guardian)

Παρόλο που ο κίνδυνος μόλυνσης των ζώων από τους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός, συνιστάται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να παραμένουν σε εγρήγορση για τυχόν νέα περιστατικά.

Επίσης δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα πίσω στους ανθρώπους ή σε άλλα ζώα. Η διάδοση της ασθένειας αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως ένα ζώο μπορεί να φέρει τον ιό, όπως και τα αντικείμενα, επομένως οι κανόνες σωστής υγιεινής (πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με ζώα, το φαγητό τους ή άλλα αντικείμενά τους, αποφυγή φιλιών, σωστή καθαριότητα) συνιστάται να τηρούνται.

επιστροφή