13/03/2020

ΑΡΠΑ: Πέρα από τον Κορωνoϊό COVID-19 υπάρχει κι ο ιός της άγνοιας και του πανικού


Τις τελευταίες μέρες μετά την έξαρση των κρουσμάτων του Κορωνοϊού COVID-19 και στη χώρα μας, ιδιοκτήτες και μη κατοικίδιων ζώων ανησυχούν για την επιδημιολογική σύνδεση του ιού αυτού με τους τύπους των Κορωνοϊών που προσβάλλουν τα ζώα (γάτες, σκύλους, χοίρους, βοοειδή, πτηνά κ.α.). Σε αυτή την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» που έχει βρεθεί η χώρα, πολλοί πολίτες απευθύνονται για τη σχετική ενημέρωση στους κτηνιάτρους, αναζητώντας μια υπεύθυνη και επιστημονικά έγκυρη άποψη. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) όσο και η Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση Μικρών Ζώων (WSAVA) εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες διευκρινίζουν την σχεδόν απίθανη δυνατότητα μετάλλαξης των διαφόρων τύπων του Κορωνοϊού που θα επιτρέψει την μεταπήδηση σε άλλο είδος ζώου (από άνθρωπο στα ζώα ή το αντίστροφο). Δεδομένου αυτού, όλες οι οδηγίες συνιστούν τήρηση μέτρων υγιεινής και εστίαση στην μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων.
Παρ’ όλα αυτά, η απερχόμενη πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη επέλεξε να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος με έναν παράδοξο τρόπο. Σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 11 Μαρτίου ενημέρωσε τους πολίτες ότι οι γάτες και οι σκύλοι εμβολιάζονται για τον Κορωνοϊό ετησίως και να σπεύσουν όλοι οι ιδιοκτήτες να εμβολιάσουν τα ζώα τους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών! Η παραπάνω δήλωση αποτελεί τεράστια ανακρίβεια, δεδομένου όχι μόνο ότι τα εμβόλια που είχαν κυκλοφορήσει για τον Κορωνοϊό της γάτας και του σκύλου (συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας) μετά από σύσταση της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Ένωσης Μικρών Ζώων (WSAVA) αποσύρθηκαν και δεν θεωρούνται ως συνιστώμενα για χορήγηση, αλλά και ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση των τύπων αυτών του Κορωνοϊού με τον COVID-19 του ανθρώπου.
Σαν να μη φτάνει αυτό, στο πνεύμα της μεταναστοφοβίας και του πολεμικού κλίματος που υπάρχει σήμερα με τη Τουρκία, μιλάει για μεταφορά νοσημάτων με την μετακίνηση πληθυσμών, όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα η νόσος έφτασε μέσω business class και εκδρομέων στους Αγίους Τόπους, με μετακινήσεις επιχειρηματιών και τουριστών δηλαδή.
Εμείς από τη θέση μας οφείλουμε να καταγγείλουμε την παραπάνω δήλωση για την αντιεπιστημονική της βάση και την έλλειψη εγκυρότητας και ορθότητας από την αρχή ως το τέλος της. Σε μια περίοδο που η επιδημία του Κορωνoϊού COVID-19 έχει θέσει τη χώρα μας αλλά και πολλές άλλες σε κατάσταση εκτάκτων μέτρων ασφαλείας είναι απαράδεκτο να γίνονται δημόσια ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις που μόνο πανικό θα προκαλέσουν στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και μάλιστα με τη χρήση του Συλλόγου μας. Κάθε κτηνίατρος, θα κληθεί να διαχωριστεί από πρακτικές οι οποίες προτείνουν τη χρήση αποσυρμένων και αμφίβολων εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλίσουν κέρδος από την κρίση. Αν η Α. Τραχήλη διαθέτει την ελάχιστη ευθιξία οφείλει να ανακαλέσει δημοσίως τις δηλώσεις της. Δεν μπορεί ένα επάγγελμα να διασύρεται από έναν άνθρωπο που στο κυνήγι της δημοσιότητας δεν είχε την ευθύτητα να δηλώσει ότι δεν εκπροσωπεί τον Κτηνιατρικό Σύλλογο αφού τελεί υπό παραίτηση -όπως και όλη η Διοικούσα Επιτροπή- μετά την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση. Δεν θα πρέπει ο κλάδος μας να ταυτιστεί με δηλώσεις αντίστοιχης επικινδυνότητας και άγνοιας όπως αυτές των βουλευτών ΝΔ, της λοιμωξιολόγου Γιαμαρέλλου και της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας περί μη μετάδοσης του ιού με τη θεία κοινωνία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν με άγνοια της επιστημονικής αλήθειας και των αντίστοιχων τεκμηρίων να άγεται και να φέρεται δημοσίως, εξαπολύοντας σκοταδιστικές αντιλήψεις και αντιεπιστημονικές δηλώσεις. Ως κτηνιατρικός κλάδος φέρουμε την ευθύνη σε αυτή την περίοδο να ενημερώνουμε ορθά τους πολίτες, με επιστημονικά στοιχεία, να συνεισφέρουμε στην πρόληψη και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας χωρίς να σπέρνουμε αδικαιολόγητα τον πανικό. Αν η Α. Τραχήλη είναι αντίθετη με αυτό καλά θα κάνει να παραιτηθεί μόνιμα και όχι προσωρινά!
Ανεξάρτητα όμως από προσωπικές ευθύνες ο Σύλλογος θα πρέπει να πάρει δημόσια θέση για τη μετάδοση του Κορωνοϊού και να μην αφήνει την άγνοια και τον πανικό να μιλούν στο όνομα του. Καλούμε λοιπόν όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην απερχόμενη Διοικούσα Επιτροπή να συμμετάσχουν στην έκδοση μιας δημόσιας θέσης των Ελλήνων κτηνιάτρων το συντομότερο.


13/3/20
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
http://www.emvolimo.gr/
https://www.facebook.com/arpaktin
αρχείο λήψης
επιστροφή