11/03/2020

EFSA - Κορονοϊός: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα είναι πηγή ή μέσο μετάδοσης

coronavirus_h3
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όσον αφορά την εμφάνιση της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), που πλήττει μεγάλο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαγητό είναι πιθανή πηγή ή μέσο μετάδοσης του ιού.

Η επικεφαλής επιστήμονας της EFSA Μάρτα Χούγκας δήλωσε τα εξής: “Οι εμπειρίες μας από τις προηγούμενες εξάρσεις σχετικών κορονοϊών, όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-CoV) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός διαφέρει από αυτή την άποψη.”

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι, ενώ τα ζώα στην Κίνα ήταν η πιο πιθανή πηγή της αρχικής μόλυνσης, ο ιός εξαπλώνεται μέσω μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο - κυρίως από τα αναπνευστικά σταγονίδια από φτέρνισμα, βήχα ή εκπνοή. Περισσότερες πληροφορίες για τον κορονοϊό και το φαγητό θα βρείτε στις Συχνές Ερωτήσεις (FAQ) του BfR, του οργανισμού αξιολόγησης κινδύνων της Γερμανίας.

Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού και δεν έχουν υπάρξει αναφορές μετάδοσης μέσω των τροφίμων. Για το λόγο αυτό η EFSA δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην παρακολούθηση των εστιών του COVID-19. Ωστόσο, παρακολουθούμε την επιστημονική βιβλιογραφία για νέες και σχετικές πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε προληπτικές συστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συμβουλές για καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία τροφίμων, όπως το πλύσιμο των χεριών, το καλό μαγείρεμα του κρέατος και η αποφυγή πιθανής διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ μαγειρεμένων και ωμών τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.


Μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης - μέτρα που έχουν ληφθεί στα κεντρικά της EFSA

Η EFSA εδρεύει στην Πάρμα, στα βόρεια της Ιταλίας, η οποία είναι μία από τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπόκειται στα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τις μετακινήσεις που επέβαλε η ιταλική κυβέρνηση. Από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, έχουμε υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα, σύμφωνα με τις συμβουλές των ιταλικών αρχών.

Έχουμε καθιερώσει την εργασία από το σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μας και τηλεδιασκέψεις με εμπειρογνώμονες και συνεργάτες, ενώ οι εκδηλώσεις, μετακινήσεις του προσωπικού και επισκέψεις του κοινού στις εγκαταστάσεις της EFSA έχουν ανασταλεί τουλάχιστον έως τις 8 Απριλίου. Τα μέτρα αυτά επανεξετάζονται διαρκώς υπό το πρίσμα νέων πληροφοριών.

Οι τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση κρουσμάτων και τις εκτιμήσεις του κινδύνου που συμβουλεύονται τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δράσεις τους ανανεώνονται συνεχώς από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συντονίζει την όλη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
https://ec.europa.eu/health/coronavirus_en
επιστροφή