18/07/2019

Χορήγηση ναρκωτικών φαρμάκων σε ζώα

syntagΑγαπητοί συνάδελφοι,

Παραθέτουμε επείγον ερώτημα στο Υπουργείο Υγείας, όπως αυτό τέθηκε από το νομικό σύμβουλο του Π.Κ.Σ., σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ναρκωτικών φαρμάκων και τη μη εκτέλεση χειρόγραφων συνταγών κτηνιάτρων από τα φαρμακεία που ισχύει από τις 15-07-2019.
Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου.

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 1736
ΑΘΗΝΑ, 17-07-2019

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση ναρκωτικών φαρμάκων σε ζώα»

Αναρτήθηκε στον ΗΔΙΚΑ ενημερωτικό σημείωμα όπου ανακοινώνεται ότι από τις 15-07-2019, βάσει του άρθρου 90 του νόμου 4600/2019, τα ναρκωτικά φάρμακα χορηγούνται από τα φαρμακεία μόνο μετά από ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι φαρμακοποιοί να αρνούνται να χορηγήσουν σε κτηνιάτρους ναρκωτικά ανθρώπινα φάρμακα που προορίζονται όμως για ζώα, εκτελώντας χειρόγραφη συνταγή όπως μέχρι σήμερα.
Ωστόσο ο ανωτέρω νόμος αφορά αποκλειστικά στις υποχρεώσεις ιατρών ως προς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με κτηνιατρικές πράξεις. Άλλωστε σας ενημερώνουμε ότι τα ζώα δεν έχουν ΑΜΚΑ.
Είναι εξαιρετικά επείγον να προβείτε σε διορθωτική πράξη της ανάρτησης, ώστε οι φαρμακοποιοί να αποδέχονται χειρόγραφες συνταγές κτηνιάτρων όπως ίσχυε έως σήμερα και να χορηγούν τα αντίστοιχα ναρκωτικά φάρμακα.

Με εκτίμηση,

Ο Νομικός Σύμβουλος του Π.Κ.Σ.
Ηλιού Χρήστος



επιστροφή