02/11/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΚΣ: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την ίδρυση "Τμήματος Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς" στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Αθήνα, 01/11/18
ΑΠ: 1612
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις, για την ίδρυση “Τμήματος Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς” στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πέραν της παγκόσμιας πρωτοτυπίας ίδρυσης “Τμήματος Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς” και μάλιστα σε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι αδύνατο να αντιληφθούμε ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση και ποιες ακριβώς ανάγκες έρχεται να καλύψει.

Σε ολόκληρο τον κόσμο η κτηνιατρική είναι ξεχωριστή επιστήμη υγείας, όπου διδάσκονται ενιαία τα αλληλένδετα γνωστικά αντικείμενα (η ζωική παραγωγή, η υγιεινή τροφίμων ζωικής προέλευσης και τα ζώα συντροφιάς), με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, αλλά και της Δημόσια Υγείας σε Πανεπιστημιακές Κτηνιατρικές Σχολές.

Στη χώρα μας υπάρχουν δύο κτηνιατρικές σχολές σε Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.) και Καρδίτσα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με προγράμματα σπουδών και αποφοίτους που χαίρουν της εκτίμησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρ' όλη την οικονομική αποστράγγιση των πόρων τους.
Χρέος της Πολιτείας είναι η στήριξη αυτών των Σχολών τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, για τη δημιουργία ολοκληρωμένων επιστημόνων με δεξιότητες ικανές να προασπίσουν την κοινωνική αποστολή του κτηνιάτρου. Χρέος της Πολιτείας, είναι επίσης η θεσμική εργασιακή υποστήριξη των αποφοίτων αυτών των σχολών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει τους νέους, οι προσλήψεις στο δημόσιο είναι μηδαμινές, ενώ παρατηρείται έντονη κρίση και στον ιδιωτικό τομέα είτε αυτός αφορά τους μισθωτούς είτε τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Όλα τα παραπάνω γίνονται εφικτά μόνο μετά από σχεδιασμό, προγραμματισμό και εκπόνηση προγραμμάτων, με τη συνεργασία και γνωμοδότηση όλων των συναρμόδιων Φορέων. Οι συγκεκριμένες αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις παγκόσμιας πρωτοτυπίας πίσω από κλειστές πόρτες για την ίδρυση “Τμήματος Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς” στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκουν όλο τον κτηνιατρικό κόσμο αντίθετο.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και τα μέλη του, αποφασισμένοι να προασπίσουμε τον κοινωνικό ρόλο του κτηνιάτρου και να διασφαλίσουμε την υγεία και ευζωία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία, στεκόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας, απέναντι σε κάθε μεθόδευση που εξυπηρετεί προσωπικά ή όποια άλλα μικροπολιτικά συμφέροντα και καλούμε όλους τους συναρμόδιους φορείς να πράξουν το ίδιο.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΘΗΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

επιστροφή