31/10/2018

Έγγραφο ΠΚΣ προς ΔΑΟΚ Αργολίδας και Δ. Ερμιονίδας για πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων


ερμιονιδα

Αθήνα, 31/10/18
ΑΠ: 1610


Προς: Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αργολίδας
Κοινοποίηση: Δήμος Ερμιονίδας


Θέμα: Στειρώσεις σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Όπως μπορείτε να διακρίνετε και στην επισυναπτόμενη αφίσα με πρωτοβουλία του Cheli Schasse και τη συνεργασία του φιλοζωικού και περιβαλλοντικού σωματείου εθελοντών Ερμιονίδας «Αγάπη» διοργανώνονται στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα από την περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας χωρίς να αναφέρεται ο χώρος διεξαγωγής, οι κτηνίατροι που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους κ.ο.κ. Μάλιστα υπάρχει πρόσκληση προς ιδιώτες για εθελοντική εργασία χωρίς να διευκρινίζονται οι υπηρεσίες που καλούνται να παρέχουν. Στα δε στοιχεία επικοινωνίας αναφέρεται και η διαδικτυακή πύλη του Δ. Ερμιονίδας, γεγονός που μαρτυρά τη συνεργασία με τον Δήμο.

Παρακαλούμε να διερευνήσετε άμεσα αν ο συγκεκριμένος χώρος που θα γίνουν οι στειρώσεις έχει αδειοδοτηθεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 4235/2014), καθώς και το ποιος έχει οριστεί υπεύθυνος κτηνίατρος του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα να μας ενημερώσετε αν έχει προβλεφθεί η εξέταση των ζώων σχετικά με λεϊσμανίαση, όπως ορίζεται από τον νόμο για τις ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και για τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσής τους. Συμπληρωματικά, εφόσον οι κτηνίατροι – εθελοντές είναι πολίτες χωρών μελών της Ε.Ε. σας ζητάμε να μας γνωστοποιήσετε αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες σε σχέση με την άδεια από το ΓΕΩΤΕΕ και την έναρξη στην εφορία ώστε και οι ίδιοι να είναι σύννομοι.

Επιπλέον, στην ίδια αφίσα καλούνται ιδιώτες που «αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος μίας στείρωσης» να πάνε τα ζώα τους για στείρωση. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος για τις περιπτώσεις οικονομικά αδυνάτων πολιτών και ορίζει συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε, λοιπόν, αν υπάρχει πρόβλεψη για αυτά και από ποιους θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχός τους.

Αναμένουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις – απαντήσεις σας και τις άμεσες ενέργειές σας για τήρηση του νομικού πλαισίου.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ Α. ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ
επιστροφή