01/11/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με αφορμή ανακοίνωση φιλοζωικού συλλόγου


Αθήνα 1/11/17
Αρ.Πρωτ. : 1466

adespota1.medium
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η λάσπη στον ανεμιστήρα σκορπίζεται και συνήθως πετυχαίνει αυτούς που την πετούν….
(με αφορμή ανακοίνωση φιλοζωικού συλλόγου)


Εδώ και αρκετά χρόνια και κυρίως μετά το 2004 στην χώρα μας γίνονται προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων. Σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς με λειτουργία βάσης δεδομένων, καθώς και η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που ορίζει τους Δήμους υπεύθυνους για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Σε αυτές τις προσπάθειες έχουν γίνει, όμως, και πολλά πισωγυρίσματα, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρχές, υποκύπτοντας σε πιέσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα, διαφοροποίησαν το νομοθετικό πλαίσιο με αρνητικά αποτελέσματα. Και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη μετά την απομάκρυνσή της βάσης δεδομένων από τον Π.Κ.Σ., της δυνατότητας πραγματοποίησης κτηνιατρικών πράξεων σε αδέσποτα ζώα και εκτός αδειοδοτημένων κτηνιατρείων κ.λπ. Ταυτόχρονα, τόσο στην χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει υπάρξει ένας γόνιμος προβληματισμός για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στη υγεία και ευζωία των ζώων, αλλά και στην Δημόσια Υγεία η τέλεση κτηνιατρικών πράξεων από δήθεν φιλοζωικές οργανώσεις και δήθεν εθελοντές κτηνιάτρους.

Στην χώρα μας, ελλείψει πόρων, αλλά κυρίως ελλείψει σοβαρού σχεδιασμού και θέλησης, πολλοί Δήμου, μη φροντίζοντας για τις σωστές υποδομές, καταφεύγουν στην εύκολη αλλά όχι και τόσο «δωρεάν» συνεργασία με κτηνιάτρους από το εξωτερικό. «Δωρεάν» χαρακτηρίζονται προγράμματα στείρωσης που μπορεί τα έξοδα να μην αφορούν την εργασία του κτηνιάτρου, αφορούν, όμως, την διαμονή, τα εισιτήρια, την σίτιση των εθελοντών…
Οι αντιδράσεις του ΠΚΣ είναι άμεσες, επίσημες προς τις αρμόδιες αρχές και όχι και τόσο ανεδαφικές, όπως κάποιοι τις χαρακτηρίζουν. Φωτογραφικό υλικό από τους χώρους στείρωσης, την μετεγχειρητική κατάσταση των ζώων, αλλά και την μετέπειτα εγκατάλειψή τους με σοβαρά προβλήματα υγείας (τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιώτες κτηνίατροι) έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και αποδεικνύει τους ισχυρισμούς μας.
Κατηγορούνται δε οι Έλληνες κτηνίατροι ότι αισχροκερδούν, χωρίς κανείς να αναλογίζεται ότι η εργασία τους είναι αυτή που τους εξασφαλίζει τα προς το ζην. Και όταν οι ίδιοι δέχονται να προσφέρουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις αμισθί και συλλογικά τις υπηρεσίες τους (βλ. Χανιά) τότε απλώς εκτοξεύονται σε βάρος τους ανυπόστατοι χαρακτηρισμοί. Τολμούν δε κάποιοι να δυσφημούν ακόμα και κτηνιάτρους που έχουν επαγγελματική σχέση με τους Δήμους, ακριβώς επειδή αρνούνται να συναινέσουν ως υγειονομικά υπεύθυνοι σε κτηνιατρικές πράξεις που στερούνται επιστημονικής αξίας και κατοχύρωσης.

Όσο δε για την διάθεση λήψης μέτρων σχετικά με την επέκταση των προγραμμάτων και σε δεσποζόμενα ζώα έχουμε να απαντήσουμε πως ευτυχώς οι καταγγελίες για εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσουν που πηγαίνουν πόρτα πόρτα και καλούν τους ιδιοκτήτες να φέρουν τα ζώα τους έχουν κατατεθεί εγγράφως στις αρμόδιες αρχές και στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εκπροσωπούμε το σύνολο των ιδιωτών και δημόσιων κτηνιάτρων και προασπίζουμε την Δημόσια Υγεία. Όσο και αν κάποιοι, φορώντας τον μανδύα της φιλοζωίας και έχοντας αποκτήσει τίτλους και ιδιότητες αμφιβόλου αξιοπιστίας, προσπαθούν να μας παρουσιάσουν διαφορετικά, να μας διαιρέσουν κ.λπ δεν το καταφέρνουν ακριβώς γιατί ο ρόλος μας είναι σαφώς πιο υπεύθυνος και σοβαρότερος από το δικό τους….χόμπι. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε όσα σπουδάσαμε και αποφασίσαμε να υπηρετούμε κόντρα σε ανίδεους και επικίνδυνους ανθρώπους που λειτουργούν ιδιοτελώς. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η ευθύνη πλέον βαραίνει την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.
επιστροφή