08/10/2017

Απολογισμός ΔΕ ΠΚΣ για τη διετία 2015-2017

Capture1934Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η διετία που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα μια διετία με ιδιαίτερα χρακτηριστικά: Σύνθετη και περίπλοκη από πλευράς πολιτικών εξελίξεων, με τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις και πραγματική ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών κατακτήσεων.

Δυστυχώς, ο ΠΚΣ δεν έμεινε αλώβητος από την λαίλαπα των γεγονότων, αντίθετα, όπως όλοι γνωρίζετε, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα στο κύρος και την ιστορία του. Η σημερινή κυβένρηση, την ίδια στιγμή που η χώρα ξεπουλιέται κοψοχρονιά, αποφασίζει να εξαντλήσει την αριστεροσύνη της στην κρατικοποίηση της βάσης δεδομένων των ζώων συντροφιάς, η οποία αποτελούσε εδώ και χρόνια κεκτημένο της συνδικαλιστικής δράσης του ΠΚΣ και η οποία αφαιρέθηκε από τον ΠΚΣ με φαιδρά επιχειρήματα.

Κι αν αυτό αποτέλεσε μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη σε βάρος του Συλλόγου, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που απαξιώνει τους κόπους και την προσφορά τόσων επιστημονικών κλάδων, η εξαντλητική φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών τη στιγμή που μιλάμε για εισοδήματα που τείνουν στο μηδέν ήρθαν να διαμορφώσουν μια ακόμα πιο ζοφερή πραγματικότητα για όλους μας.

Την διετία αυτή δεν ήταν λίγοι εκείνοι (δήθεν κτηνίατροι, ζωοτέχνες, τεχνολόγοι κ.α.), που δικαιώνοντας την λαϊκή ρήση «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», επιδόθηκαν στην αντιποίηση επαγγέλματος. Αλλά και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έδειξε το φιλικότερο πρόσωπό της.

Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι ο ΠΚΣ, όπως και η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, βίωσε μία απο τις σκληρότερες διετίες της ζωής του, αλλά κατάφερε να επιβιώσει

Ειδικότερα:

  • Ο ΠΚΣ, χάνοντας την Τράπεζα Δεδομένων αντιμετώπισε στην αρχή μεγάλο πρόβλημα, αφού δεν μπορούσαν να εξυπηρετεθούν τόσο οι κτηνίατροι όσο και οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι απευθύνονταν στον Σύλλογο. Η τράπεζα παραδόθηκε με σύννομες διαδικασίες, με την μορφή και στην ημερομηνία που ζητήθηκε, αλλά η Πρόεδρος οδηγήθκε στον Εισαγγελέα από φιλόζωωους για παρεμπόδιση του έργου της σήμανσης και καταγραφής… Δύο χρόνια μετά και η Τράπεζα υπολειτουργεί, δεν έχουν ενσωματωθεί τα αρχεία του ΠΚΣ με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να υπάρχουν δύο τράπεζες, ενώ το σύστημα πολλές φορές είναι ανενεργό με αποκορύφωμα να μπορεί ο καθένας να "τικάρει" οποιδήποτε ζώο επιθυμεί σαν "πεθαμένο" ή τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών ζώων να είναι ορατά στον καθένα που έχει πρόσβαση στη βάση του ΥΠΑΑΤ.Ταυτόχρονα και χωρίς καμία νομική υπόσταση, είναι αδύνατη η πρόσβαση σε κτηνίατρους που έχουν οικονομικές οφειλές στο ΓΕΩΤΕΕ, αποκαλύπτοντας την αυθαίρετη παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ σε τομείς που δεν το αφορούν στην βάση μιας ξεκάθαρα εισπρακτικής λογικής.

    Παρά τις συνεχείς οχλήσεις από πλευράς μας, οι αρμόδιοι κωφεύουν. Πάρα πολλά microchips παραμένουν απέραστα και το μέτρο έχει ατονίσει, με εξαίρεση τα ζώα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

    Ο ΠΚΣ συνεχίζει τις προσπάθειες για επιστροφή της βάσης στον σύλλογό μας και ενοποίηση των δύο βάσεων. (προσφυγές, διαβουλεύσεις)
  • Συνεχείς και αδιάκοπες είναι οι παρεμβάσεις μας σχετικά με την αντιποίηση επαγγέλματος, την παράνομη διακίνηση και πώληση φαρμάκων στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένες καταγγελίες στέλνονται διαρκώς στον ΕΟΦ και στο Υπ. Υγείας και παρόλη την γραφειοκρατική κωλυσιεργία καταφέραμε την σφράγιση pet-shop που πωλούσε παράνομα κτηνιατρικά φάρμακα, όπως επίσης, και την διαπίστωση αντίστοιχων παρανομιών σε ηλεκτρονικές σελίδες. Επίσης, είναι πολλές οι παρεμβάσεις του ΠΚΣ ενάντια στην διεξαγωγή προγραμμάτων στειρώσεων από τους Δήμους με μη σύννομο τρόπο από δήθεν εθελοντές και φιλόζωους. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει διαίτερες διαστάσεις και μάλιστα με πρωτοβουλία μας αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην FVE. Η Πανευρωπαική Ομοσπονδία θα πάρει θέση υπέρ μας, μιας και δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ως ΠΚΣ στείλαμε δε για πολλοστή φορά έγγραφο προς τους Δήμους, ενημερώνοντάς τους για τις νομικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα, ώστε να αποφύγουμε υπεκφυγές

    Προσφύγαμε στο ΣτΕ τόσο για την Βάση Δεδομένων όσο και για την απαράδεκτη Υ.Α. που καταργεί επί της ουσίας την έννοια του κτηνιατρείου και επιτρέπει στους Δήμους με μια απλή απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να τελούνται κτηνιατρικές πράξεις σε οποιοδήποτε χώρο. Οφείλει να τονιστεί ότι έχουν γίνει πολλές συναντήσεις και έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες προτασεις για την αλλαγή του νομοθετικού πλαίσιου για τα αδέσποτα.
  • Υπήρξε σημαντική επικοινωνία και σύνδεση με τους άλλους επιστημονικούς συλλόγους, κοινές ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις σε θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η συνάδελφος – εκπρόσωπος του ΠΚΣ στον ΕΦΚΑ είχε ανελλιπή παρουσία και η πληροφόρησή της ήταν πάντα άμεση και ουσιαστική.
  • Με ιδιαίτερη υπομονή και επιμονή από τον Ιούνιο του 2015 καταφέραμε τον Μάιο του 2017 το ΦΠΑ στα φάρμακα να παραμείνει στο 13%. Σε ό,τι αφορά την παροχή δυστυχώς αυτή υπόκειται στο 24%, αλλά αναμένουμε νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΑΑΤ για την συνολική αλλαγή του ΦΠΑ στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από έγγραφό μας αναμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ για το αν η παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών υπάγεται σε άρθρο που αναφέρεται γενικά στην αγροτική παραγωγή, καθώς και για το ΦΠΑ στις ζωοτροφές των κατοικιδίων.
  • Ο κλάδος εντάχθηκε σε δράσεις και σε ΕΣΠΑ ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων.
  • Παρά το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής εξαιτίας της προσφυγής της ΠΕΚΔΥ στο Συμβούλιο Επικρατείας, οι συνάδελφοι που ασχολούνται με παραγωγικά ζώα εφάρμοσαν το πρόγραμμα καταπολέμησης της Βρουκέλωσης με αμοιβή από τους παραγωγούς. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και πολλά είναι και τα συμφέροντα αυτών που αντιστρατεύονται τον θεσμό. Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη εφαρμογή του με επιχειρήματα που η ίδια η πραγματικότητα μας δίνει. Αυτοί που ενοχλούνται είναι όσοι ασκούν παράνομα την κτηνιατρική επιστήμη, όσοι πωλούν παράνομα κτηνιατρικά φάρμακα κ.ο.κ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Κτηνιάτρου εκτορφής και της χρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων έγινε θέμα και στην Ευρωβουλή σε εκδήλωση της Επιτροπής για την Δημόσια Υγεία, παρούσας της Επιτρόπου Υγείας Vytenis Andriukatis. Η εκδήλωση αφορούσε την ορθή χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων στην Ε.Ε. και την ανάπτυξη ενός ολόκληρου σχεδίο για την καταπολέμηση της Μικροβιακής Αντοχής. Μιλήσαμε για προβλήματα της χώρας μας, για τις δράσεις του Συλλόγου μας, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημόσιας προβολής (spot, ενημερωτικά κείμενα κ.λπ)
  • Ήταν οι δικές μας πρωτοβουλίες που τάραξαν τα νερά και τελικά οδήγησαν στην εισαγωγή του εμβολίου για την Οζώδη Δερματίτιδα των βοοειδών. Βοηθήσαμε την κτηνοτροφία, αλλά και την οικονομία της χώρας.
  • Ο ΠΚΣ μέσω των δημόσιων παρεμβάσεών του (ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, δημοσιεύσεις, video, εκδηλώσεις κ.λπ.) καταξιώθηκε και κέρδισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε δημόσιο επίπεδο. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούσαν κυρίως θέματα Δημόσιας Υγείας (ελληνοποιήσεις κρεάτων, Οζώδης δερματίτιδα, διατροφικά σκάνδαλα) και είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη του κομβικού ρόλου του κτηνιάτρου
  • Με την βοήθεια του νομικού συμβούλου καταφέραμε στα πλαίσια που η νομοθεσία μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε (και να απαντήσουμε) πολλά περιστατικά διασυρμού συναδέλφων μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ ταυτόχρονα κατατέθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και στην ΓΑΔΑ εκείνα τα στοιχεία που επιτρέπουν πια να υπάρξει φάκελος για όλες τις αντίστοιχες από πλευράς μας καταγγελίες και άμεση ενημέρωση της διεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος
  • Αναβαθμίστηκε η επικοινωνία των μελών με τον ΠΚΣ μέσω των newsletters και της ενημέρωσης από την γραμματεία, ενώ τόσο οι εκδηλώσεις για την οζώδη δερματίτιδα και την πανώλη μικρών μηρυκαστικών με συμμετοχές διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό όσο και οι εκδηλώσεις που διεξάγονται αυτό το διάστημα σχετικά με εργασιακά θέματα και ζητήματα λειτουργίας των κτηνιατρείων αποτελούν μια σημαντική αρχή στην προσπάθεια του ΠΚΣ να παρέχει στα μέλη του πληροφορίες και γνώσεις στο αντικείμενό τους, αλλά και να διαμορφώσει τις βασικές αρχές συναδελφικότητας.

    Τέλος όσον αφορά την ιστοσελίδα μας, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την καθημερινή ενημέρωση των κτηνιάτρων αφού καθημερινά την επισκέπτονται πάνω από 600 διαφορετικοί χρήστες, ενώ μέσω των διαφημίσεων προσφέρει ένα αρκετά σεβαστό ποσό στα Ταμεία του Συλλόγου


Screenshot_43

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρά τις αντιξοότητες σταθήκαμε όρθιοι και δεν επιτρέψαμε καμία έκπτωση στην κοινωνική μας υπόσταση.

Μας βρήκαν όλοι μπροστά τους και θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν. Δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε, να μαχόμαστε, να σχεδιάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον της κτηνιατρικής επιστήμης αυτής της χώρας, να αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει ο Έλληνας κτηνίατρος όσα πραγματικά του αξίζουν.

Έχοντας, λοιπόν, αποδείξει χρόνια τώρα, πως η αγωνιστικότητα μας δεν κάμπτεται, θα θέλαμε να πούμε στους αρμόδιους της Πολιτείας, αλλά και σε όποιον νομίζει πως εύκολα μπορεί να μας παρακάμψει ότι θα πρέπει να μας υπολογίζει περισσότερο. Κι αυτό γιατί πολύ απλά εμείς είμαστε σοβαροί επιστήμονες της υγείας κι όχι μαθητευόμενοι μάγοι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ
επιστροφή