25/10/2006

Εθνική αναφορά Π.Κ.Σ. προς FVE, Μάιος 2006

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
FVE/UEVP/UEVH
ΜΑΙΟΣ 2006

1. ΓΡIΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί σε νεκρά άγρια πτηνά διαφόρων ειδών που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά που βρίσκονται βόρειο-ανατολικά (Οινούσσες, Σκύρος). Μπορούμε να συνάγουμε το συμπέρασμα ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο ικανοποιητικό από τις αρχές.
Τα παρθέντα μέτρα βιοασφάλειας αφορούν τα παραγωγικά πτηνοτροφεία, τα πτηνά ελευθέρας βοσκής και τα οικόσιτα.
Ο επίτροπος κ. Μάρκος Κυπριανού κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα, εγκωμίασε τις αρχές για τα αποτελεσματικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για να αποφύγουν την διάδοση του ιού στα πουλερικά.

2. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Ο Π.Κ.Σ επιδιώκει την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την διακίνηση συνταγογραφούμενων κτηνιατρικών φαρμάκων από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα (pet shops-βιομηχανίες ζωοτροφών).

3. ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Οι προσπάθειες συνεχίζονται ώστε να δημιουργηθεί μια Εθνική Επιστροφή για το πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κτηνιάτρων.
Επισυνάπτουμε το σχετικό ερωτηματολόγιο για τη διαρκή επιμόρφωση, αν και είχαμε απαντήσει ήδη  με e-mail πριν από την Γενική Συνέλευση των Βρυξελλών.

4. ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Έχουμε πολλές περιστατικά από συναδέλφους, σχετικά με την εμπορική εισαγωγή από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κουταβιών με σοβαρά προβλήματα υγείας και ευζωίας. Συναντώνται ασθένειες όπως Παρβοίωση, Σαλμονέλλωση, Carre, Διροφιλαρίαση, εσω- και εξωπαράσιτα και κληρονομικές ασθένειες όπως δυσπλασία ισχύων και αγκώνων.
Ένας πρόσθετος λόγος ανησυχίας, είναι η άρνησης των εκτροφέων αυτών να παρέχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που δηλώνουν ότι αυτά τα κουτάβια είναι απηλλαγμένα των παραπάνω ασθενειών.
Επίσης πολλά κουτάβια εισέρχονται στη χώρα χωρίς να εμβολιαστούν και να αποπαρασιτωθούν.
Ο Π.Κ.Σ προσπαθεί μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων και Ποτών να ενημερώσει το κοινό για τις ασθένειες και τα προβλήματα ευζωίας που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζώα.
Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές αυτών των χωρών να εφαρμόσουν αυστηρούς επίσημους ελέγχους στους εκτροφείς και στις εγκαταστάσεις τους για να εξασφαλίσουν την υγεία και την ευζωία των ζωών αυτών.
Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πως πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι σ' αυτές τις χώρες.

5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
Πραγματικά λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην διάσκεψη σχετικά με την εκπαίδευση των κτηνίατρων, δεδομένου ότι θεωρούμε ότι αυτό είναι μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή του επαγγέλματος μας.
Στην Ελλάδα οι κτηνιατρικές σπουδές διαρκούν 5 χρόνια.

6. ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο κλάδος των υγεινολόγων και τεχνολόγων Τροφίμων εστιάζεται και παρακολουθεί το «Υγειονομικό Πακέτο» της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας :
  • Κανονισμός 852/2004: Σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων .
  • Κανονισμός  853/2004: Σχετικά με ειδικούς κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
  • Κανονισμός  854/2004: Σχετικά με ειδικούς κανόνες για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων των προϊόντων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Κανονισμός  882/2004: Σχετικά με τους επίσημους ελέγχους που εκτελούνται για να εξασφαλιστεί η επαλήθευση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία των τροφίμων και των ζωοτροφών και της υγείας και ευημερίας των ζώων.
7. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Κ.Σ
  • Εκλογή νέου Δ.Σ. Στην Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία.
  • EFSA και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Διοργάνωση Συνεδρίου «Υγεία ζωών και Ευζωία Παραγωγικών Ζωών» 29&30 Μαρτίου στην Αθήνα.
  • Γενική Διεύθυνση για Υποθέσεις Υγείας και Καταναλωτών της Ε.Ε. (DG SANCO) Πρωτοβουλία εκπαίδευσης: Εργαστήρια & διάσκεψη σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα, 10 &11 Μαΐου στην Αθήνα.
Αθηνά-Μάιος 2006

Αθηνά Τραχήλη

Ελευθερία Παπαδοπούλου
Ιάκωβος Ζαρζούρας
επιστροφή