04/04/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Αθήνα, 04/04/17
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1404

ΑΔΕΣΠΟΤΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ


“Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα”
Μαχάτμα Γκάντι.


Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα δεν είναι γιορτή. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Τα ζώα είναι έμβια όντα και η συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά, η φροντίδα για να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Δυστυχώς, όμως, στην χώρα μας δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων. Τόσο η εγκατάλειψη όσο και η έμπρακτη βία (τραυματισμοί, βασανιστήρια, θανατώσεις) καταδεικνύουν ζήτημα έλλειψης πολιτισμού και οφείλουν να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, τα μέλη του, ανήκουν σε εκείνο το επιστημονικό δυναμικό που με το ήθος και την επιστημονική τους κατάρτιση, πολλές φορές υποκαθιστούν το κενό της πολιτείας τόσο για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων όσο και για την προώθηση κουλτούρας, νέου τρόπου σκέψης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά εκτυλίσσονται στους δρόμους της χώρας μας. Η δημιουργία του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων, η ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες με έντυπο και οτπικοακουστικό υλικό, οι επισημάνσεις και οι καταγγελίες προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους (Δήμοι, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αστυνομία και Εισαγγελία) φαινομένων εκμετάλλευσης του φιλοζωικού αισθήματος των πολιτών σε βάρος των ζώων, οι προτάσεις σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων ζώων αποτελούν μια σειρά από ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ας μετατρέψουμε την 4η Απριλίου σε μέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Σε όσους ισχυρίζονται ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς και δεν υπάρχει ο χρόνος και η πολυτέλεια για ενασχόληση με τέτοια ζητήματα απαντάμε ότι η αντίσταση στην ηθική κρίση και η προάσπιση αρχών, αξιών και δικαιωμάτων είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτήν την παρακμή. Και δεν μπορεί παρά η βελτίωση να ξεκινήσει από την υπεράσπιση των αδύναμων, ζώων και ανθρώπων.
επιστροφή