22/02/2017

Ανακοίνωση της Προέδρου, Αθηνάς Τραχήλη, στην συγκέντρωση των υγειονομικών στις 20/02/17

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 20/2, στο ξενοδοχείο PRESIDENT συνάντηση όλων των υγειονομικών μετά από πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Η συνάντηση αφορούσε τον νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νόμο. Παραθέτουμε τον λόγο της Προέδρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κ. Αθηνάς Τραχήλη


Αξιότιμοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η σημερινή συγκέντρωση πιάνει το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων που από κοινού οργανώσαμε πριν από ένα χρόνο τέτοιες μέρες. Όπως και τότε έτσι και τώρα οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να σχεδιάσουμε έναν ενιαίο και νικηφόρο βηματισμό ενάντια στην ληστρική επιδρομή της κυβέρνησης στα ταμεία μας και τον νέο αντι-ασφαλιστικό, φορολογικό νόμο.

Για άλλη μια φορά νομοθετούν χωρίς διάλογο, χωρίς εικόνα και πραγματική ανάδραση από τον κόσμο της εργασίας. Δεν θα επαναλάβω όλα όσα ακούστηκαν από τους προηγούμενους συναδέλφους και με τα οποία κατά κύριο λόγο συμφωνώ. Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία.
Οι κτηνίατροι, υπεύθυνοι για την υγεία και ευζωία των ζώων, αλλά και για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας μέσω του ελέγχου τροφίμων, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την υγιεινή στο παραγόμενο προϊόν, αντιμετωπίζονται ως «έμποροι» ακόμα και από την νομοθεσία για την φορολόγησή τους. Μία υπηρεσία υγείας φορολογείται με 24%, διαχωρίζοντας έτσι τον κλάδο από τους υπόλοιπους υγειονομικούς. Όσο τραγικό είναι αυτό για την κοστολόγηση της δουλειάς μας, αλλά τόσο υποτιμητικό γίνεται για το πώς η πολιτεία αντιμετωπίζει το έργο μας και την προσφορά μας στην υγεία του ίδιου του ανθρώπου.

Επιπλέον, το καθεστώς ασφάλισης και φορολόγησης των εργαζόμενων με μπλοκάκι πραγματικά εξαντλεί οικονομικά τόσο τους συναδέλφους με χαμηλά εισοδήματα (200-400 ευρώ), αφού είναι αναγκασμένοι να δίνουν πάνω από 12% στις εισφορές όσο και τους εργαζόμενους που χρόνια εργάζονταν με αυτήν την σχέση εργασίας και έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, αφού η παρακράτηση μπορεί να ξεπεράσει και το 26%. Και βέβαια μόνο ανταποδοτική δεν μπορεί να θεωρηθεί η ασφάλιση που πληρώνουμε….
Με άλλα λόγια θεσπίζεται ένας νόμος που οδηγεί τους επαγγελματίες τους κλάδου στην παρανομία… Στην μαύρη εργασία προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Με μέτρα που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού εξαντλεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, καταδικάζει επαγγελματικούς κλάδους στην εξαθλίωση και την ανεργία και τελικά, εγκλωβίζει τους πολίτες σε ένας διαρκές «δούναι» χωρίς «λαβείν».
Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχουμε ήδη πάρει απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στον νέο ασφαλιστικό και αναμένουμε να αποφασίσουμε πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και μπρος. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την σημερινή μας συνάντηση είναι την ανάγκη να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, με κάθε μέσο που διαθέτουμε, προκειμένου να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

IMG_0396
IMG_0402
επιστροφή