24/10/2006

FVE - UEVP - Μάλαγγα - 18 Μαίου 2006

FVE - UEVP - 18 Μαίου 2006


Το Μάιο του 2006 πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των Ευρωπαίων κλινικών κτηνιάτρων στη Μάλαγα της Ισπανίας. Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέροντα θέματα.   

1. Εκπαίδευση
Το πλέον καυτό θέμα που απασχολεί όλο τον κτηνιατρικό κόσμο. Επαγγελματικούς συλλόγους, Πανεπιστημιακούς, συνδικαλιστικές ευρωπαικές οργανώσεις.Με πρωτοβουλία της FVE τον Μάρτιο του 2006  πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σύσκεψη με συμμετοχή 150 και πλέον κτηνιάτρων μέλη της FVE, εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών ΕAEVE, εκπρόσωποι των ειδικευμένων κτηνιάτρων EBVS, της FECAVA και μέλη ευρωπαικών ινστιτούτων.
Δυστυχώς για λόγους που σε αυτό το κείμενο δεν έχουν θέση, η χώρα μας αποδείχθηκε ο φτωχός και μίζερος συγγενής.
Πρέπει να έγινε μια πολύ ωφέλιμη και ώριμη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της εκπαίδευσης των προπτυχιακών κτηνιάτρων.Εξηγήθηκε η διαδικασία της Μπολώνια, οι συνέπειες τα υπέρ και τα κατά όπως επίσης τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και η αξιολόγηση των κτηνιατρικών σχολών. Πολλοί αντιπρόσωποι κρατών μελών ανέφεραν το τι συμβαίνει στη χώρα τους.
Τσεχία. Εκπαίδευση τουλάχιστον 5 χρόνων προτού ο κτηνίατρος πάρει την άδεια εξάσκησης.
Βέλγιο. Εφαρμόζεται η συνθήκη της Μπολώνια. 3 χρόνια σπουδών και λήψη πτυχίου με τίτλο υποψήφιος κτηνιατρικής και μετά από 3 χρόνια το τίτλο του κτηνιάτρου. Ζητούν 7 χρόνια σπουδές. Δηλ. μετά τα τρία χρόνια ο τίτλος είναι Βαchelor στην επιστήμη των ζώων.
Γαλλία. Η ιδέα 3 χρόνια και Bachelor στην επιστήμη των ζώων είναι καλή. Οι πρυτανικές αρχές των σχολών φοβούνται ότι στα ινστιτούτα που θα δίνουν από τα 3 χρόνια Bachelor θα μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών και τα έσοδα των κτηνιατρικών σχολών.!
Αγγλία. Δεν βλέπουν απειλή από την εφαρμογή της Μπολώνια γιατί υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της άδειας ασκήσεως και του τελειόφοιτου Κτηνιατρικής Σχολής. Η άδεια άσκησης έχει να κάνει με την εγγραφή μέλους στο RCVS (Νομικο πρόσωπο). Στο μέλλον θα εφαρμοσθεί ένας επί πλέον χρόνος σαν ενδιάμεσος από το πτυχίο και την άδεια εξάσκησης.
Γερμανία. Υποχρεωτικά 5 χρόνια  η εκπαίδευση, απορρίπτει τη Μπολώνια και ζητά να συνεργασθούμε προς αυτό το σκοπό μαζί με άλλα ιατρικά επαγγέλματα.
Ελλάδα. Υποχρεωτικά 5 χρόνια σπουδών. Η εφαρμογή της Μπολώνια στις κτηνιατρικές σχολές θέτει σε κίνδυνο την κτηνιατρική Εκπαίδευση, η οποία θα πρέπει να είναι ενιαία και κατευθύνσεις να μην δίνονται από το 1 η 2 έτος σπουδών πράγμα που αν εφαρμοσθεί θα θέσει σε κίνδυνο τη βασική ικανότητα, γνώση και επάρκεια των σπουδαστών.
Σουηδία. Αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν τη Μπολώνια και θεωρούν το πτυχίο 3 χρόνων χωρίς αξία. Επαγγέλματα που η κοινοτική οδηγία εξαιρεί για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, έτσι να συμβεί και με την διαδικασία της Μπολώνιας.
Γαλλία. Το θέμα αυτό είναι περίπλοκο αν το δούμε σε διεθνές επίπεδο. Απο ξένες χώρες με Βαchelor (3 χρόνια) πολλοί θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη και στη πραγματικότητα δεν έχουν την εκπαίδευση που απαιτείται.
 
2. Διαρκής επιμόρφωση.
Θα προωθηθεί προς κοινή ευρωπαική επιτροπή για τη κτηνιατρική εκπαίδευση ο θεσμός του acknowledged vet και η δια βίου εκπαίδευση.

3. Καθορισμός της κτηνιατρικής πράξης.
Ενδιαφέρον θέμα και οριοθέτηση καθηκόντων των βοηθών κτηνιάτρων (εδώ τεχνολόγων ζωικής παραγωγής). Σε μερικές χώρες καθήκοντα κτηνιάτρων έχουν παραχωρηθεί σε βοηθούς ενώ δεν θα έπρεπε. Η  FVE έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας που θα καθορίσει τον ορισμό της κτηνιατρικής πράξης έτσι ώστε να ξανακερδίσουμε αυτές που έχουμε χάσει.

4. Κτηνιατρικά φάρμακα.
Συνταγογραφούμενα Μέχρι 31/12/2006 κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχει κάνει τις προτάσεις του. Όμως είναι δύσκολη η συμφωνία  και ο συμβιβασμός. Στην Ιρλανδία ο κτηνίατρος είναι ο επαγγελματίας που χορηγεί το κτηνιατρικό φάρμακο. Όμως, αν δεν υπάρξουν κριτήρια εξαιρέσεων ο υπεύθυνος υπουργός ισχυρίζεται ότι θα αναιρέσει την απόφαση του και θα επιτρέψει και σε άλλους επαγγελματίες (φαρμακοποιούς κλπ.) να χορηγούν συγκεκριμένες ομάδες φαρμάκων.
Στην Αγγλία υπάρχουν 3 κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων
1η.Συνταγη από κτηνιάτρους
2η Συνταγή από κτηνιάτρους, φαρμακοποιούς,κατάλληλο πρόσωπο με προσόντα
3η Για μη παραγωγικά από κτηνιάτρους,φαρμακοποιούς άλλα κατάλληλα πρόσωπα.

5. Νοσοκόμοι.
Μαζί με FECAVA συμμετοχή στο πρόγραμμα Dasvent. Σκοπός είναι η δημιουργία εθελοντικού συστήματος αξιολόγησης των σχολών εκπαίδευσης νοσοκόμων κτηνιάτρων.

6. Εναλλακτικά φάρμακα.
Οι θέσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι.
Α. Αν υπάρχει απαίτηση τέτοιων θεραπειών ο επαγγελματίας θα πρέπει να δίνει απαντήσεις ως υπεύθυνος της υγείας των ζώων.
Β. οι θεραπείες αυτές θα πρέπει να γίνονται υπό τον έλεγχο των κτηνιάτρων μετά από εξέταση και διάγνωση.
Γ. Οι κτηνίατροι που ασχολούνται με τέτοιες θεραπείες πρέπει να παίρνουν την κατάλληλη εκπαίδευση από τις κτηνιατρικές σχολές.
Δ .Πλήρης ενημέρωση των ιδιοκτητών.
Ε. Ενθάρρυνση έρευνας.


Ελευθερία Παπαδοπούλου
Εκπρόσωπος του ΠΚΣ στη FVE

επιστροφή