18/11/2016

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά: Ανακοίνωση του Π.Κ.Σ. και της F.V.E.

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικών

Η 18η Νοέμβρη έχει οριστεί ως "Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά" με στόχο την εξάλειψη της αλόγιστης χρήσης τους. Είναι σαφές ότι τα αντιβιοτικά έχουν σώσει αμέτρητες ζωές από την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928, καθώς συνετέλεσαν στο να ανασταλεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο η κατάχρησή τους μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους και πλέον υπάρχουν βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η μόνη λύση είναι η αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών, που βοηθά στον περιορισμό της αντοχής των μικροβίων. Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση τους αν δεν έχει προηγηθεί επικοινωνία και εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό και φυσικά, την ίδια συμπεριφορά θα πρέπει να τηρούν για τα κατοικίδιά τους ή για τα παραγωγικά ζώα. Ταυτόχρονα, η πολιτεία οφείλει να μελετήσει το νομικό πλαίσιο ώστε η εμπορία φαρμάκων συνολικά να γίνεται υπό το πρίσμα ενός νομικού καθεστώτος που δεν θα επιτρέπει παρεκτροπές.

FVE


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ FVE (μεταφρασμένη)
Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά
18 Νοεμβρίου 2016

Η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και την προώθηση της Ενιαίας Υγείας.
Ο ευρωπαϊκός κτηνιατρικός κλάδος υπερασπίζει σθεναρά την υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών. Η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης στηρίζει τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζουν να γίνονται από τον κλάδο για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών σε όλα τα είδη ζώων.
Ωστόσο, η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του παζλ, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία όλων στο πνεύμα της Ενιαίας Υγείας, μιας ολιστικής προσέγγισης ως προς τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.
Η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με την Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) , η οποία εκπροσωπεί τους ευρωπαίους γιατρούς, για να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να γίνονται βήματα από κοινού τόσο για την υγεία των ανθρώπων όσο και των ζώων για τη διατήρηση αυτών των πολύ βασικών φαρμάκων για τις επόμενες γενιές.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δρ. Rafael Laguens, δήλωσε: «Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί ένα πραγματικό παγκόσμιο πρόβλημα Ενιαίας Υγείας. Οι κτηνίατροι, ως βασικοί υπεύθυνοι για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα, είναι μέρος της λύσης, όμως η επιτυχία μπορεί να έρθει μόνο μέσω της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό».
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά και για να ευαισθητοποιήσει τους ιδιοκτήτες ζώων και τους πολίτες με χιουμοριστικό τρόπο σχετικά με την ανάγκη της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα, η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης καλεί όλους να δοκιμάσουν και να διαδώσουν το κουίζ «Πόσα πράγματα γνωρίζετε πραγματικά για τα ζώα και τη μικροβιακή αντοχή;».
Η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης χαιρετίζει τη μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στα ζώα που σημειώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα περισσότερο, χαιρόμαστε ιδιαίτερα με τις ενδείξεις που μαρτυρούν μείωση στην αντοχή κάποιων ζωονοσογόνων ασθενειών. Ο αντίκτυπος που θα έχει κάτι τέτοιο στο μέλλον της παγκόσμιας υγείας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, ώστε ο κτηνιατρικός κλάδος να συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

https://www.qzzr.com/c/quiz/295322/how-much-do-i-really-know-about-animals-and-antibiotic-resistance


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης αποτελείται από 44 κτηνιατρικούς συλλόγους 38 ευρωπαϊκών χωρών, που εκπροσωπούν συνολικά 240.000 κτηνιάτρους. Στόχος της είναι να προωθήσει την καλή υγεία των ζώων, την καλή μεταχείριση των ζώων και τη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι καταγεγραμμένη στο Μητρώο Διαφάνειας με αριθμό 3959733732-78. FVE www.fve.org Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε: Jan Vaarten – info@fve.org
 Φυλλάδια της Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων Ευρώπης σχετικά με την υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών (μεταφρασμένα στις γλώσσες της ΕΕ).
• Συμβουλές για το ευρύ κοινό
• Συμβουλές προς κτηνιάτρους
• Συμβουλές για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς
• Συμβουλές για τους ιδιοκτήτες αλόγων
• Συμβουλές (της Ομοσπονδίας και της Copa-Cogeca) για αγρότες
• Συμβουλές (της Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων Ευρώπης, της CPME και της CED) για το ευρύ κοινό
• Συμβουλές (της Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων Ευρώπης, της CPME και της CED) για επαγγελματίες υγείας.

 Η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων στα ζώα (EPRUMA) και έχει αναλάβει την προεδρεία της Πλατφόρμας το 2015. Η EPRUMA αποτελεί μία πλατφόρμα με πολλούς συμμετέχοντες η οποία συνδέει μεταξύ τους τις καλύτερες πρακτικές στην υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.

Η πρώτη κοινή έκθεση των ECDC/EFSA/EMA σχετικά με την ολοκληρωμένη ανάλυση για την κατανάλοση αντιμικροβιακών παραγόντων και την εμφάνιση της μικροβιακής αντοχής σε βακτήρια από τους ανθρώπους και από εκτρεφόμενα ζώα - - Joint Interagency Antimicrobial Consumption and Resistance Analysis (JIACRA) Report.
επιστροφή