24/10/2006

Επιστολή του Π.Κ.Σ. προς Ιδιοκτήτες Φαρμακαποθηκών για την πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων,Ιούνιος 2006

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ,
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 15, 10432,
ΤΗΛ. 210-5226769
A.Π. 595
Ιούνιος 2006


Σας γνωρίζουμε ότι με την Υ.Α. 310584/1998 (ΦΕΚ 456 Β’ 15.05.1998) ορίζονται όροι και προϋποθέσεις για τη χονδρική πώληση των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Άρθρο 52 σημείο 4 της πιο πάνω Υ.Α., η χονδρική πώληση από μέρους σας επιτρέπεται μόνο:

α. Στο Δημόσιο και Ν.Π.Δ.Δ.
β. Στα καταστήματα χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων, νόμιμης λειτουργίας.
γ. Στα φαρμακεία και καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων νόμιμης λειτουργίας.
δ. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, για τα ζώα της μονάδας τους και με τον όρο να έχουν υπεύθυνο ιδιώτη κτηνίατρο αποκλειστικής απασχόλησης, δηλωμένο στην Νομοκτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής του.
ε. τα ιατρεία και οι κλινικές ζώων.
στ. Στα εργοστάσια παρασκευής φαρμακούχων ζωοτροφών, μόνο φαρμακούχα προμείγματα.

Στο Σύλλογό μας έχουν γίνει καταγγελίες από μέλη μας και έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, ότι χονδρική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων διενεργείται και προς τρίτα- άσχετα με την πιο πάνω Υ.Α.- πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους τα πωλούν λιανικώς, χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια και σε χώρους που δεν προβλέπονται από το νόμο (καταστήματα pet shop στα αστικά κέντρα, καταστήματα εμπορίας ζωοτροφών κ.λ.π. στην επαρχία).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη χορήγηση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων από αναρμόδια πρόσωπα με προφανή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τη στρέβλωση της αγοράς των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και το σοβαρό υποβιβασμό των συμφερόντων του κλάδου μας γενικότερα.

Κατόπιν αυτού και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των κτηνιάτρων, σας παρακαλούμε το συντομότερο δυνατόν όπως επανεξετάσετε αν τα πρόσωπα στα οποία πωλείται χονδρικώς κτηνιατρικά φάρμακα διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα δηλ. αν είναι κτηνίατροι ή φαρμακοποιοί, όπως απαιτείται από την Υ.Α. 310584/1998. Αν διαπιστώσετε ότι εξ αμελείας έχετε στο πελατολόγιό σας πρόσωπα προς τα οποία δεν επιτρέπετε η πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων παρακαλούμε να ρυθμίσετε το ταχύτερο δυνατόν τις εκκρεμότητές σας μαζί τους (επιστροφές φαρμάκων, εξόφληση υπολοίπων ή ότι άλλο κρίνετε αναγκαίο) ώστε να τους διαγράψετε από το πελατολόγιό σας και να σταματήσετε να τους προμηθεύετε χονδρικώς κτηνιατρικά φάρμακα προκειμένου να είστε σύννομοι με την Υ.Α. 310584/1998.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος για την εξάλειψη του φαινομένου της διάθεσης κτηνιατρικών φαρμάκων προς και από «κάθε λογής τυχαίους», προτίθεται εντός λίγων εβδομάδων από την κοινοποίηση της παρούσης επιστολής, να συνεργαστεί άμεσα με τα μέλη του και τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όλης της χώρας και να ζητήσει να γίνουν έλεγχοι, από τον Ε.Ο.Φ. και την αρμόδια Διεύθυνση Κ.Α.Φ.Ε. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σημεία λιανικής και χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων προκειμένου οι παρανομούντες να υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Επιφυλλασόμεθα βεβαίως του δικαιώματός μας να προσφύγουμε στις εισαγγελικές αρχές στην περίπτωση που μας προσκομισθούν από μέλη μας αποδεικτικά στοιχεία (τιμολόγια κλπ) παράνομης λιανικής ή χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων προκείμένου να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας.

Ελπίζοντας στην κατανόησή σας μιας και είναι και προς δικό σας συμφέρον η εξυγίανση του τρόπου διάθεσης των κτηνιατρικών φαρμάκων, σας αποστέλλουμε συνημμένο έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Ν. Λαρίσης όπου, μετά από ελέγχους που διενήργησε στο Νομό, ζητάει από τον Ε.Ο.Φ. να εφαρμόσει τις ποινές που προβλέπονται για τα καταστήματα χονδρικής που προμήθευσαν παρανόμως κτηνιατρικά φάρμακα σε άσχετα πρόσωπα.

Κλείνοντας να σας τονίσουμε ότι περιμένουμε τη συνεργασία σας στο συγκεκριμένο θέμα μιας και έχετε έννομο συμφέρον όταν διαφυλάσσονται τα προσόντα των νόμιμων πελατών σας που είναι οι κτηνίατροι.


Μετά Τιμής

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ             Α. ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ
   


επιστροφή