07/10/2016

Απάντηση της Προέδρου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου για το πρόγραμμα αδεσπότων

adespota

ΑΘΗΝΑ, 06-10-2016
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1272



Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι και Κυρίες Δημοτικοί Σύμβουλοι,



Με λύπη και οργή πληροφορηθήκαμε ότι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σας ορίζει την διεξαγωγή προγράμματος στείρωσης αδέσποτων ζώων μέσω εθελοντών κτηνιάτρων από το εξωτερικό. Η απόφαση αυτή εκθέτει τον Δήμο σας και προσβάλλει την επαγγελματική μας υπόσταση, εκμηδενίζοντας χωρίς κανέναν λόγο το έργο και την προσφορά των συναδέλφων στην περιοχή σας. Ταυτόχρονα, η συνεργασία για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα με ανθρώπους που απλώς θα τελέσουν κτηνιατρικές πράξεις και θα φύγουν δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την υγεία και ευζωία των ζώων, την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Σας ενημερώνουμε εκ των προτέρων ότι οφείλετε να τηρήσετε πλήρως τα όσα ορίζει η νομοθεσία και η όποια παρατυπία δεν θα γίνει ανεκτή.

Αναλυτικότερα, λοιπόν, και όπως ήδη μπορεί να γνωρίζετε, σε επίπεδο νομοθετικών διατάξεων οι κτηνίατροι-πολίτες μέλη των κρατών της Ε.Ε. και χωρίς ελληνική υπηκοότητα, σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του ΠΔ 38/2010, των ν. 4039/12, 4235/14 και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, οφείλουν να προβούν σε γνωστοποίηση των στοιχείων και των εγγράφων προς της αρμόδια αρχή, δηλαδή το ΓΕΩΤΕΕ, με στόχο την απόδειξη της επαγγελματικής κατάστασής τους, την κοινοποίηση του Α.Φ.Μ. τους, καθώς και στοιχείων που απαιτούνται σε επαγγελματίες που σχετίζονται με την δημόσια υγεία. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν έχουν ήδη γίνει αυτές οι διαδικασίες και αν όχι, πόσο χρονοβόρες θα είναι. Επιπλέον, εκτός των στειρώσεων τα αδέσποτα οφείλουν να εμβολιαστούν, να σημανθούν και να καταχωρηθούν στην βάση δεδομένων. Ποιος από τους κτηνίατρους που θα φιλοξενήσετε είναι υπεύθυνος για αυτό και άραγε έχουν ήδη εκδοθεί κωδικοί ηλεκτρονικής καταχώρησης στην βάση του ΥΠΑΑΤ;

Πέρα, όμως, από την τήρηση της νομοθεσίας για εμάς τίθεται και ένα ζήτημα ηθικής. Δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιον λόγο απορρίψατε την πρόταση συνεργασίας με το Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων (ΔΕΕΚ), με το οποίο υπήρχε συνεργασία και στο παρελθόν. Οι Έλληνες κτηνίατροι είναι κατά βάση απόφοιτοι των δύο κτηνιατρικών σχολών της χώρας που απολαμβάνουν διεθνούς καταξίωσης του επιστημονικού τους έργου και η απαξίωσή σας είναι τουλάχιστον προσβλητική. Η αιτιολογία ότι δεν διαθέτει συνεργείο περισυλλογής είναι κίβδηλη, αφού στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αναφέρεται ο τρόπος που θα γίνει η συλλογή και συγκέντρωση των αδέσποτων ζώων. Και αν τελικά, όπως φημολογείται, την περισυλλογή θα κάνει κάποιος φιλοζωικός σύλλογος, τότε γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει και για το Δ.Ε.Ε.Κ.; Με ποιον τρόπο έχετε εξασφαλίσει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν κτηνιατρικές πράξεις και σε δεσποζόμενα ζώα; Επιπλέον, αποφασίσατε ότι θα πληρώσετε τροφή και στέγη για τους εθελοντές κτηνιάτρους που θα έρθουν από το εξωτερικό από τα χρήματα των δημοτών σας, των Ελλήνων φορολογουμένων, έξοδα αναίτια και άσκοπα, αφού οι Έλληνες κτηνίατροι δεν θα χρειάζονταν τέτοιες παροχές.

Και φυσικά, η προηγούμενη εμπειρία αντίστοιχης διαδικασίας έχει αποδείξει ότι η διεξαγωγή προγράμματος με αυτούς τους όρους είναι πραγματική επικίνδυνη. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε πράξει με τον ίδιο τρόπο και αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα τα ιδιωτικά κτηνιατρεία της περιοχής είχαν γεμίσει με αδέσποτα ζώα που είχαν ανάγκη φροντίδας εξαιτίας παρενεργειών, προχειρότητας σε επίπεδο κτηνιατρικών πράξεων κ.λπ. Επιπλέον και κατόπιν εορτής αποδείχτηκε ότι κάποιοι από αυτούς που τελούσαν τις κτηνιατρικές πράξεις δεν ήταν καν κτηνίατροι. Αλλά φαίνεται ότι τα λάθη δεν αποτέλεσαν μάθημα και θα ξαναγίνουν πάθημα…

Σας καλούμε όσο είναι νωρίς να άρετε την λανθασμένη απόφαση και να προβείτε σε αποφάσεις και πράξεις σύννομες με γνώμονα το καλό των δημοτών σας. Αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή σας είναι μεγάλο και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει καθυστερήσεις. Η απόφασή σας, όμως, όχι μόνο δεν το επιλύει άμεσα, αλλά μοιάζει με «έργο βιτρίνας» που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έντασή του προβλήματος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια ζώων και ανθρώπων.
Σκεφτείτε και πράξτε πριν να είναι αργά, γιατί «Δύο τα εναντιώτατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.» (Θουκυδίδης)


Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Αθηνά Τραχήλη
επιστροφή