21/09/2016

Απάντηση του Π.Κ.Σ. σε πρόταση του ΥΠΑΑΤ για δωρεάν αντιλυσσικούς εμβολιασμούς


ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1262
Αθήνα, 20/09/16



Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής
Διεύθυνση Υγείας των Ζώων
Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων





Θέμα: Παγκόσμια Ημέρα της Λύσσας- Απάντηση σε πρόταση για δωρεάν αντιλυσσικούς εμβολιασμούς (έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 2737/98115, 07/09/2016)



Τα τελευταία χρόνια η επανεμφάνιση της νόσου της Λύσσας στην χώρα μας επαναφέρει έναν κίνδυνο που στο παρελθόν είχε εκλείψει. Η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών και η σημαντική μείωση του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία του να ανταπεξέλθει στο σύνολο των υποχρεώσεων που έχει, ακόμα και στον πλήρη εμβολιασμό του κατοικίδιού του.

Οι ιδιώτες κτηνίατροι γνωρίζουμε πολύ καλά αυτήν την κατάσταση, ακριβώς γιατί την αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Και δεν είναι λίγες οι φορές που για την προστασία της υγείας και ευζωίας των ζώων, αλλά φυσικά και για την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας παρέχουμε τις υπηρεσίας μας ακόμα και δωρεάν, προκειμένου να μην διατρέχει κανείς, ζώο και άνθρωπος, κίνδυνο με ανεπανόρθωτα αποτελέσματα. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα παραγωγικά ζώα με δεδομένο ότι το κόστος για τον Έλληνα κτηνοτρόφο είναι πια δυσβάσταχτο.

Η πρόταση της Υπηρεσίας σας για δωρεάν εμβολιασμούς ζώων ιδιοκτητών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (άποροι ή που φέρουν κάρτα ανεργίας) δεν είναι για εμάς πρωτόγνωρη, αφού αποτελεί καθημερινό μας έργο λόγω συνθηκών. Εν προκειμένω, όμως, γεννιούνται κάποια εύλογα ερωτήματα για τα οποία θα θέλαμε την άμεση απάντησή σας, προκειμένου ό,τι συμβεί να μην έχει τον χαρακτήρα του συμβολικού, του επετειακού και εφήμερου, ενώ ταυτόχρονα, να μην φέρει και εμάς σε δύσκολη θέση, αντιμέτωπους ακόμα και με πρόστιμα….

Αρχικά, λοιπόν, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι βάσει του ν. 4039/2012, άρθρο 4 «Στην περίπτωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., οι διαβιούντες με το επίδομα της Πρόνοιας), οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς επιβαρύνονται με το κόστος μόνο του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες προσφέρονται αζημίως όταν η σήμανση του ζώου πραγματοποιείται στα κτηνιατρεία ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, των Δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας.» Γιατί, λοιπόν, δεν υπάρχει μέριμνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ μέσω Υπουργικής Απόφασης ή τροποποίησης του νόμου ώστε τα παραπάνω να ισχύουν και για τους εμβολιασμούς. Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πραγματικά σωτήριο και φυσικά, θα είχε καθολική αποδοχή.

Σχετικά δε με την πρότασή σας για τις συγκεκριμένες μέρες… Εκτός των ατομικών πρωτοβουλιών που μπορεί να λαμβάνει κάθε κτηνίατρος, ο Π.Κ.Σ. έχει συστήσει και το Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων και παρεμβαίνει αφιλοκερδώς όπου καλείται, τηρώντας την κείμενη νομοθεσία που αφορά τις κτηνιατρικές πράξεις (ΠΔ 604/77 και 463/78. Εν προκειμένω θα θέλαμε να μας ενημερώσετε με ποιον τρόπο θα προμηθευτούν οι κτηνίατροι τα εμβόλια που εσείς θα παραγγείλετε, πού θα γίνουν οι εμβολιασμοί και αν ο κάθε κτηνίατρος θα μπορεί να εμβολιάζει τα ζώα στο κτηνιατρείο του ή σε χώρους διαμορφωμένους με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος. Επιπρόσθετα, τα ζώα που θα εμβολιάζονται θα πρέπει να φέρουν microchip ή οφείλουμε να κάνουμε και ταυτοποιήσεις και ηλεκτρονικές καταχωρήσεις; Αν δε ισχύσει το δεύτερο, τότε οφείλει το Υπουργείο μαζί με τα εμβόλια να μας προμηθεύσει και τα microchips και φυσικά, να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ότι οφείλουν να μας δηλώσουν προσωπικά δεδομένα, όπως το ΑΦΜ, η ΔΟΥ κ.λπ. για τα οποία και στο παρελθόν έχουμε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι είμαστε αναρμόδιοι να ζητάμε.

Επιπλέον, επιθυμούμε να μας διευκρινίσετε αν ο κτηνίατρος θα εκδίδει βιβλιάριο υγείας του ζώου ώστε να καταγράφονται επίσημα οι εμβολιασμοί και σε ποιο βιβλίο – αρχείο θα τηρείται το ιστορικό των εμβολιασμών. Τέλος, με δεδομένο ότι πρόκειται για εθελοντική εργασία και με προϊόντα τα οποία δεν έχουν αγοραστεί από τον κτηνίατρο, στην περίπτωση που οι εμβολιασμοί τελούνται στα ιδιωτικά κτηνιατρεία (όπως ορίζεται και σε έγγραφο του ΥΠΑΑΤ με ημερομηνία 17/09/15 και Αρ. Πρωτ. 3382/100752), με ποιον τρόπο θα προστατεύεται ο ίδιος ο κτηνίατρος σε τυχόν ελέγχους της εφορίας και ποιος φέρει την ευθύνη;

Ευχαριστούμε για την πρόταση που μας κάνετε και περιμένουμε την άμεση απάντησή σας, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει πραγματική συνεργασία σε ένα ζήτημα που αφορά την διασφάλιση της Υγείας των ζώων και της Δημόσιας Υγείας


Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος Π.Κ.Σ. Ο Γεν. Γραμματέας Π.Κ.Σ.

Τραχήλη Αθηνά Σαντοριναίος Άγγελος


Ακολουθεί το έγγραφο-πρόταση του ΥΠΑΑΤ

Εγγραφο ΥΠΑΑΤ προς ΠΚΣ για δωρέαν αντιλυσσικούς εμβολιασμούς

επιστροφή