16/05/2006

FVE - Γενική Συνέλευση - Νοέμβριος 2001

Η Γενική Συνέλευση της FVE (FEDERATION OF VETERINARIANS OF EUROPE), έγινε το Νοέμβριο του 2001 στις Βρυξέλλες , υπό την προεδρία του Fred Nid (Αγγλία).
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τους συναδέλφους κ. Γιάννη Μεταξόπουλο (UEVP-UNION EUROPEAN VETERINARY HYGIENISTS), κ. Νίκο Σωτηρόπουλο (UEVP-UNION EUROPEAN PRACTITIONERS) και την κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου (UEVP). Τα θέματα που συζητήθηκαν σε γενικές γραμμές ήταν:

1. Μελλοντικό καθεστώς αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων
Εν όψει των προτάσεων της Commission για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η FVE είχε αναπτύξει μια σειρά διαδικασιών για νομικό πλαίσιο, όπου σ'αυτό, η αναγνώριση των πτυχίων θα υπόκειται σε έλεγχο ποιότητας και προτείνει την αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων που θα συνδέεται όμως με αποδοχή των σχολών σε μια διαδικασία πανευρωπαικής πιστοποίησης.

2. Αφθώδης Πυρετός
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να μην στηρίξει τη θανάτωση των υγιών ζώων πια, όπου ο εμβολιασμός αποτελεί εναλλακτική μέθοδο.

3. Κτηνιατρικά Φάρμακα

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε για νομικό πλαίσιο όπου οι κλινικοί κτηνίατροι θα διατηρούν την ευελιξία για την θεραπεία των ζώων τους και επίσης ότι η ευελιξία αυτή θα λαμβάνει υπ'όψιν την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και του καταναλωτή απ΄τα κατάλοιπα των κτηνιατρικών φαρμάκων.

4. Οργάνωση επίσημων ελέγχων σε προϊόντα ζωϊκής προέλευσης

Η Γενική Συνέλευση προβληματίζεται για τις συνθήκες ελέγχου στις μικρές εγκαταστάσεις των κρατών-μελών και ιδιαίτερα εκεί όπου η επιθεώρηση γίνεται από οιονδήποτε εκτός του επίσημου κτηνιάτρου με αποτέλεσμα χαμηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή.

5. Good Veterinary Practrice
Είναι ένα σύστημα που θέτει απαιτήσεις και όρους για διασφάλιση ποιότητας των κτηνιατρικών κλινικών και νοσοκομείων ούτως ώστε οι κτηνίατροι να εργάζονται σύμφωνα με κάποια standards.
Οι σύλλογοί μας θα συζητήσουν μέχρι 28-2-2002 τις προτάσεις τους προς την FVE, όσον αφορά αυτό το θέμα που θα είναι κυρίαρχο στην επόμενη συνέλευση.

6. Ευημερία των ζώων

Η Γενική Συνέλευση συζήτησε για την μεταφορά των ζώων και απαίτησε την απαγόρευση ευνουχισμού των χοιριδίων χωρίς αναισθησία, αναγνωρίζοντας όμως, ότι πρέπει να αναπτυχθούν εναλλακτικές προτάσεις.

7. Δημιουργία κλινικών κολλεγίων από την C.B.V.S. (European Bored Veterinary Spesialisation
Θα υπάρξει αναλυτική αναφορά από τον κ Νίκο Σωτηρόπουλο που παρακολούθησε στον Δεκέμβριο στο Παρίσι, ειδική σύσκεψη.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2002

επιστροφή