05/04/2016

Έγγραφο προς ΥΠΑΑΤ: Πρόσβαση κτηνιάτρων στη διαδικτυακή βάση δεδομένων ζώων συντροφιάς

Προς:
1) Την Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής
του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Υπόψιν κ. Θ. Αλεξανδρόπουλου
thalexandropoulos@minagric.gr

2) Την Δ/νση Εποπτευομένων Γεωργικών Οργανισμών & Ιδρυμάτων
του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Υπόψιν κ. Κότσικα
Ax2u301@minagric.gr


3) Τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Μ. Μπόλαρη
mbolaris@hq.minagric.gr

Αθήνα, 5 Απριλίου 2016
αρ. πρωτ. 1230



Θέμα: Πρόσβαση κτηνιάτρων στη διαδικτυακή βάση δεδομένων ζώων συντροφιάς

Με τα έγγραφά μας με αρ. πρωτ. α) 1013/1-3-2016 προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Μπόλαρη β) 1219/8-3-2016 προς την Δ/νση Εποπτευομένων Γεωργικών Οργανισμών & Ιδρυμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και γ) 1220/ 11-3-2016 προς τους ανωτέρω καθώς και προς Τη Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σας ζητούσαμε ως εποπτεύουσα αρχή να επιβάλλετε στο ΓΕΩΤΕΕ την εφαρμογή της νομοθεσίας ώστε να αρθεί η απαγόρευση εισόδου κτηνιάτρων στη διαδικτυακή βάση ζώων συντροφιάς, εφόσον δεν υφίσταται νομοθεσία που να υποχρεώνει σε υποβολή νέας δήλωσης συνέχισης άσκησης γεωτεχνικού επαγγέλματος μετά την κατάργηση του άρθρου 2 παρ. 2 ΠΔ 344/2000.

Το ΓΕΩΤΕΕ αντί να συμμορφωθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία αποφάσισε αυθαιρέτως να παρατείνει την προθεσμία δήλωσης συνέχισης άσκησης γεωτεχνικού επαγγέλματος μέχρι τις 30/4/2016, δήλωση την οποία δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν οι κτηνίατροι αφού, ως αναφέρθηκε ανωτέρω, η σχετική νομοθεσία έχει καταργηθεί. Πολλώ δεν μάλλον το ΓΕΩΤΕΕ δεν έχει δικαίωμα να διακόψει την πρόσβαση των κτηνιάτρων στη διαδικτυακή βάση δεδομένων ζώων συντροφιάς.

Όπως ήδη σας ενημερώσαμε ο νομικός σύμβουλος του ΠΚΣ συναντήθηκε με την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με αρμοδιότητα την Προστασίας των Ζώων, διότι, ως γίνεται αντιληπτό, η απαγόρευση δυνατότητας πρόσβασης των κτηνιάτρων στη διαδικτυακή βάση ζώων συντροφιάς συνεπάγεται αδυναμία δηλώσεως ζώων που έχουν χαθεί ή αδυναμία τροποποίησης στοιχείων ιδιοκτητών. Στη συνάντηση αυτή η κα Εισαγγελέας ζήτησε έγγραφη αναφορά ώστε να διερευνήσει την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος.
Ως εποπτεύουσα αρχή σας ζητάμε να επιβάλλετε στο ΓΕΩΤΕΕ την εφαρμογή της νομοθεσίας δηλαδή την ανάκληση της απόφασης περί παρατάσεως της προθεσμίας δήλωσης συνέχισης άσκησης γεωτεχνικού επαγγέλματος. Άλλως αφενός εκτίθεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Μπόλαρης ο οποίος στη συνάντησή μας μας διαβεβαίωσε ότι θα τηρείτε πιστά και απαρέγκλιτα η νομιμότητα αφετέρου και παρά την πρόθεσή μας να λυθεί το ζήτημα χωρίς ανάμειξη της δικαιοσύνης δεν έχουμε άλλη διέξοδο παρά να καταθέσουμε σχετική αναφορά στην αρμόδια εισαγγελέα ώστε να ελεγχθεί ποινικά όποιος τυχόν παραβιάζει την νομοθεσία και τα καθήκοντά του.

Λόγω του επείγοντος του θέματος αναμένουμε εντός των επομένων ημερών την παρέμβασή σας.


Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Α. Τραχήλη Α. Σαντοριναίος
επιστροφή