03/03/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

paravolo
Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Κρίναμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα νέα δεδομένα που ισχύουν για το παράβολο καταγραφής των ζώων συντροφιάς στην βάση του ΥΠΑΑΤ. Βάσει της νομοθεσίας, αλλά και της τελευταίας γραπτής απάντησης της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείο ισχύουν τα εξής:

1. Το παράβολο είναι υποχρεωτικό και το ύψος του ορίζεται από τον κάθε Δήμο ξεχωριστά.

2. Ο κτηνίατρος οφείλει να εισπράττει το παράβολο από τον πελάτη, αλλά και να το καταβάλει στον Δήμο. Δυστυχώς, με τις νέες πρακτικές των αρμοδίων ο κτηνίατρος θα αναλάβει και τον ρόλο εισπράκτορα. Φυσικά, ακόμα δεν μας έχει διευκρινιστεί με ποιον νόμιμο τρόπο (παραστατικό-έγγραφο) ο κτηνίατρος θα ζητά και θα εισπράττει δημοτικό τέλος, όπως επίσης, αν αυτό θα αφορά τον Δήμο στον οποίο βρίσκεται το ιατρείο του κτηνιάτρου ή τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη. Η απάντηση από πλευράς ΥΠΑΑΤ, αν και δίνει μια κατεύθυνση, είναι αυτή τη στιγμή απλώς «μια γνώμη» χωρίς νομική υπόσταση.

3. Αν και αυτή την στιγμή η καταγραφή στην βάση του ΥΠΑΑΤ γίνεται χωρίς να απαιτείται παράβολο, ακριβώς επειδή δεν είναι έτοιμη η διαδικασία, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με τον Δήμο σας, προκειμένου να ενημερωθείτε για το αν έχει ξεκινήσει η λειτουργία καταγραφής, αν έχει οριστεί το χρηματικό αντίτιμο και βέβαια, από ποια ημερομηνία και έπειτα αυτό είναι απαιτητό.

Με εκτίμηση,


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αθηνά Τραχήλη Άγγελος Σαντοριναίος

επιστροφή