17/08/2006

«Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Παραρτήματος Κρήτης του Π.Κ.Σ. υπέρ του καθορισμού Ενιαίας Χονδρικής και Ενδεικτικής Λιανικής Τιμής των Κτηνιατρικών Φαρμάκων», Ιούλιος 2006

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ CENTER ΚΤΙΡΙΟ Α1 - 2ος ΟΡΟΦΟΣ
Λ. ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΓΙΑΜΑΛΑΚΗ - ΧΑΝΔΑΚΟΣ
ΤΗΛ. 2810-223303

Ηράκλειο, Ιούλιος 2006

Θέμα: «Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Παραρτήματος Κρήτης του Π.Κ.Σ. υπέρ του καθορισμού Ενιαίας Χονδρικής και Ενδεικτικής Λιανικής Τιμής των Κτηνιατρικών Φαρμάκων»

Το κτηνιατρικό φάρμακο είναι μία από τις παραμέτρους που συμμετέχουν στην διαμόρφωση του κόστους των κτηνοτροφικών προϊόντων μαζί με το ζωικό κεφάλαιο, τις συνθήκες σταβλισμού και υγιεινής της εκτροφής, την προληπτική κτηνιατρική (εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις), το κόστος διατροφής, το κόστος οργάνωσης, διαχείρισης και κτηνιατρικής επιτήρησης της εκτροφής κλπ.

Στη χώρα μας ως γνωστόν στις μικρές και μεσαίες εκτροφές και κυρίως των μικρών μηρυκαστικών, η λογική της οργάνωσης, διαχείρισης και κτηνιατρικής επιτήρησης είναι άγνωστη και εξαιτίας τούτου η συμμετοχή του κόστους του κτηνιατρικού φαρμάκου στην τελική διαμόρφωση του κόστους των κτηνοτροφικών προϊόντων είναι, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αρκετά υψηλή.

Η καθιέρωση λοιπόν Ενιαίας Χονδρικής Τιμής και η αναγραφή Ενδεικτικής Λιανικής Τιμής στα κτηνιατρικά φάρμακα προφανώς δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα του κόστους και της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων, αν δεν συνδυαστεί με μέτρα και για την βελτίωση και των άλλων παραμέτρων που αναφέρουμε παραπάνω, όπως πχ. κίνητρα για την σωστή οργάνωση και διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων και έλεγχοι των εκτροφών από Δημοσίους Κτηνιάτρους αν τηρούν το Μητρώο εκτροφής, αν κρατούν στοιχεία για τις χορηγούμενες θεραπείες, αν τηρούν τους χρόνους αναμονής που ισχύουν για τα κτηνιατρικά φάρμακα κλπ.

Για μας, σαν ιδιώτες κτηνιάτρους, η καθιέρωση Ενιαίας Χονδρικής Τιμής και η αναγραφή Ενδεικτικής Λιανικής Τιμής στα κτηνιατρικά φάρμακα, θα συμβάλλει στην πάταξη του αθέμιτου-ανήθικου ανταγωνισμού μεταξύ μας και στην ομαλοποίηση των μεταξύ μας σχέσεων.

Πέραν τούτου είναι επίσης σίγουρο ότι θα συμβάλλει και στην ομαλοποίηση της διακίνησης των κτηνιατρικών φαρμάκων μιας και η τιμή τους θα είναι ίδια σε όλα τα κτηνιατρεία.

Επιπλέον ένα τέτοιο μέτρο θα αναβαθμίσει το κύρος του κτηνιάτρου από πολλές πλευρές καθώς αφενός θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει το ρόλο του κτηνιάτρου ως συμβούλου του κτηνοτρόφου και όχι ως φαρμακοπώλη και αφετέρου θα αμοιφθούμε για την παρεχόμενη υπηρασία και όχι μόνο μέσω της πώλησης του κτηνιατρικού φαρμάκου.

Να τονίσουμε τέλος ότι για εμάς είναι πολύ σημαντικό από αυτή την διαδικασία να μην ζημιωθούμε σαν ιδιώτες κτηνίατροι. Γι’ αυτό θα πρέπει η Ενδεικτική Λιανική Τιμή να καθορίζεται προσθέτοντας ένα ποσοστό κέρδους της τάξης του 40% στην Ενιαία Χονδρική Τιμή κτίσης του κτηνιατρικού φαρμάκου, αντίστοιχα με ότι ισχύει και για τα ανθρώπινα φάρμακα.

                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                    ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                       ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΘΕΟΝΗ

επιστροφή