28/01/2016

Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται….Η βάση δεδομένων και τα παραμύθια της Χαλιμάς


ΤΣΙΠ
ΑΘΗΝΑ, 27-01-2016
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1202

Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται….
Η βάση δεδομένων και τα παραμύθια της Χαλιμάς

Πέρασαν σχεδόν 50 ημέρες από τότε που το ΥΠΑΑΤ πήρε την βάση δεδομένων από τον Π.Κ.Σ. και ξεκίνησε να την διαχειρίζεται…. Και εδώ γελάνε οι πάντες. Μόνο που δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα. Αφού πέρασαν και οι πρώτες μέρες χάριτος μέχρι να επεξεργαστούν οι αρμόδιοι τα αρχεία που τους δόθηκαν στην μορφή που ζητήθηκαν, η κατάσταση παραμένει… χαώδης!

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: Οι κτηνίατροι καλούνται να κάνουν καταχωρήσεις, ζητώντας το ΑΦΜ των ιδιοκτητών ζώων χωρίς να έχουν μια επίσημη απάντηση για την χρησιμότητά του. Κανένα επίσημο έγγραφο του ΥΠΑΑΤ δεν διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για στοιχείο φορολόγησης της κατοχής ζώων και όπως είναι λογικό, οι ιδιοκτήτες είναι ανάστατοι, την ίδια στιγμή που η αναγκαιότητα δήλωσης του ΑΦΜ δεν ορίζεται από στον αντίστοιχο νόμο ή σε Υπουργικές Αποφάσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΩΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΩΝ: Μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία που παραδόθηκαν ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος προηγούμενων καταχωρήσεων, οι αναζητήσεις ζώων που έχουν βρεθεί, οι δηλώσεις απωλειών και ευρέσεων. Και εδώ κάπου είναι που γίνεται η κατάσταση εξοργιστική. Η λειτουργία του συστήματος ως μέσο και μέτρο αποφυγής, αλλά και τιμωρίας της εγκατάλειψης ζώων έχει καταρρεύσει. Οι δε «αιτιολογίες» των αρμοδίων στα τηλέφωνα επικοινωνίας, όταν αυτά λειτουργούν, είναι τραγελαφικές. «Εσείς πρέπει να καταχωρήσετε τα προηγούμενα ζώα», δηλαδή καταχωρήσεις 12 χρόνων να ξαναπεραστούν από την αρχή, αφού πρώτα επικοινωνήσουν οι κτηνίατροι με πελάτες που μπορεί να μην έχουν ξαναδεί, να έχουν αλλάξει στοιχεία επικοινωνίας κλπ για να τους ζητήσουν τώρα ΑΦΜ και Αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας… Και επειδή αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, τα ζώα μένουν ακαταχώρητα. «Ο Π.Κ.Σ. δεν δίνει τα στοιχεία που χρειάζονται». Μα ο ΠΚΣ παρέδωσε τα πάντα στις 16/12 και όπως ορίζει ο νόμος δεν έχει πια καμία εμπλοκή στην καταχώρηση των ηλεκτρονικών ταυτοποιήσεων. Μάλιστα σε γραπτές απαντήσεις που στάλθηκαν σε κτηνιάτρους ως πρόβλημα παρουσιάζεται το κόμμα (,) και αυτό πρέπει να ληφθεί ως σοβαρή δικαιολογία…

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ: Οι ιδιοκτήτες βάσει του νομικού πλαισίου πρέπει να καταχωρούν τα στοιχεία των ζώων τους στους Δήμους που κατοικούν. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν λειτουργεί και έτσι εκκρεμεί και η υπόθεση πληρωμής του παραβόλου που ορίζεται, μην διευκρινίζοντας και πάλι κανείς αν αυτό θα πληρωθεί στο μέλλον ή όχι

Και συνεχίζει, λοιπόν, να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα… Γιατί απομακρύνθηκε η βάση δεδομένων από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο; Τι είναι τελικά αυτό που δεν έκανε σωστά ο ΠΚΣ και κάνει το ΥΠΑΑΤ; Και επιτέλους, εφόσον επιμένουν να την διατηρούν, ας μας ενημερώσει κάποιος επίσημα για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της.

Ο Π.Κ.Σ. και τα μέλη του με την κατάρτισή τους και την υψηλή αίσθηση καθήκοντος αποτελούν εγγύηση για την υγεία και ευζωία των ζώων. Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη προσφύγει στην δικαιοσύνη (ΣΤΕ) τόσο για ακύρωση της απόφασης μεταφοράς και λειτουργίας της βάσης στο ΥΠΑΑΤ όσο και για την Υ.Α. για την παραχώρηση και προδιαγραφές χώρων από ΟΤΑ σε εθελοντές κτηνιάτρους. Και επιφυλασσόμαστε ότι οι νομικές προσφυγές θα συνεχιστούν κατά παντός υπευθύνου όσο η κατάσταση παραμένει αδιέξοδη. Ακριβώς γιατί αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η βάση καταχώρησης των Microchips δεν ήταν και δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά υπόθεση που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.





Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ
επιστροφή