«6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Προβάτων» Απολογισμός

Γ.Χ. Φθενάκης, Β.Σ. Μαυρογιάννη

6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Προβάτων

Χερσόνησος, 17-21 Ιουνίου 2005

Γ.Χ. Φθενάκης, Β.Σ. Μαυρογιάννη

Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα.

Ο γαλανός ουρανός, οι χρυσαφένιες ακτές και η πεντακάθαρη θάλασσα της Κρήτης αποτέλεσαν το σκηνικό υπόβαθρο για το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Προβάτων, που πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο από 17 έως 21 Ιουνίου 2005. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Κτηνιατρικής των Προβάτων αποτελεί το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός στο αντικείμενο, διεξάγεται δε κάθε τέσσερα χρόνια.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου ανατέθηκε στην Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, η οποία όρισε μία δεκαπενταμελή οργανωτική επιτροπή υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Χ. Φθενάκη. Η ΕΚΕ όρισε επίσης μία εικοσαμελή διεθνή επιστημονική επιτροπή υπό την προεδρία του κοσμήτορα του Βασιλικού Κτηνιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, καθηγητή Q.A. McKellar, και με συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους από όλον τον κόσμο. Η επιμέλεια της διοργάνωσης του Συνεδρίου ανατέθηκε στο έμπειρο γραφείο Triaena Tours and Congress ΑΕ. Ως συνεδριακός χώρος επιλέχθηκε το Συνεδριακό Κέντρο Maris στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Αυτό ήταν το πρώτο συνέδριο σε μία χώρα με πρωταρχική παραγωγική κατεύθυνση των προβάτων τη γαλακτοπαραγωγή. Άλλωστε -όπως τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής- στην Ελλάδα τα μικρά μηρυκαστικά αναμφισβήτητα αποτελούν τον πιο σημαντικό κλάδο της κτηνοτροφίας και τον πιο σημαντικό τομέα απασχόλησης κτηνιάτρων εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Προσυνεδριακή εκδρομή

Στην ουσία, το Συνέδριο άρχισε το Σάββατο 11 Ιουνίου με την αναχώρηση της προσυνεδριακής εκδρομής, στην οποία συμμετείχαν 65 άτομα. από την Αθήνα.. Κατά την διάρκεια της προσυνεδριακής εκδρομής έγιναν ξεναγήσεις σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος: αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Μυκηνών, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Ολυμπίας, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Δελφών, αρχαιολογικός χώρος Θερμοπυλών, Μονή Μεγάλου Μετεώρου, καθώς επίσης και σε πόλεις της Ελλάδος: Αθήνα, Ναύπλιο, Πάτρα, Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Άρτα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εκτροφές προβάτων: Μανέτα στο Σταροχώρι Αχαΐας, "Αγρόκτημα Άγιος Ιωάννης" στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας, Φακίτσα στην Αχλαδιά Τρικάλων και Παλιοχωρίτη στην Καρδίτσα, καθώς και στην αγελαδοτροφική εκμετάλλευση Νασέλλου στα Φάρσαλα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας, στο Κέντρο Τεχνητής Σπερματέγχυσης στην Καρδίτσα, στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη βιομηχανία γάλακτος ΤΥΡΑΣ ΑΕ στα Τρίκαλα και στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Κυρίως συνέδριο

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν "Sustaining Sheep Health and Production: From Conception to Consumption" ("Διατήρηση της Υγείας και της Παραγωγής των Προβάτων: Από τη Σύλληψη στην Κατανάλωση") και αντικατοπτρίστηκε στην κύρια εισήγηση, τις 25 εισηγήσεις, τις 160 προφορικές ανακοινώσεις και τις 37 ανηρτημένες ανακοινώσεις, οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλές τράπεζες, δύο τεχνικές επισκέψεις και 37 επιστημονικές συνεδριάσεις (17 με θέματα ασθενειών, 13 με θέματα αναπαραγωγής και αναπαραγωγικών προβλημάτων και 7 με διάφορα άλλα θέματα). Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση, τόσες πολλές ανακοινώσεις στο αντικείμενο της κτηνιατρικής των προβάτων. Οι περιλήψεις των ανακοινώσεων παρουσιάστηκαν σε έναν καλαίσθητο τόμο 384 σελίδων, την επιμέλεια της έκδοσης του οποίου είχαν ο κ. Φθενάκης και ο κ. McKellar.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν συνολικά 679 συμμετέχοντες από 35 χώρες του κόσμου. Αξιοσημείωτη ήταν η ένθερμη συμμετοχή των 230 Ελλήνων συνέδρων από όλα τα σημεία της Ελλάδος. Κύριος χορηγός του Συνεδρίου ήταν η φαρμακευτική εταιρεία CEVA Sante Animale. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αναπτύχθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική - εμπορική έκθεση με συμμετέχουσες τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην κτηνιατρική των προβάτων.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο επιβλητικό ανοιχτό αμφιθέατρο του συνεδριακού χώρου. Μετά τo χαιρετισμό του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, τους συνέδρους καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Β. Αλμπάλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΚΕ και στη σημασία του συνεδρίου για την ελληνική κτηνιατρική πραγματικότητα. Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του ΠΚΣ, κ. Α. Τραχήλη, ενώ την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο νομάρχης Ηρακλείου κ. Σαρρής.

Μετά την έναρξη του συνεδρίου, άρχισε το επιστημονικό πρόγραμμα με την ομιλία - κύρια εισήγηση του κ. McKellar, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα χρήσης φαρμακευτικών ουσιών για πρόβατα. Επιπλέον, οι δύο στρογγυλές τράπεζες πραγματοποιήθηκαν με θέματα "Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα για πρόβατα" και "Ειδίκευση στην κτηνιατρική των προβάτων".

Εισηγήσεις παρουσίασαν οι παρακάτω Έλληνες συνάδελφοι: Δ. Παπακωστάκη (ΕΘΙΑΓΕ), Π. Γουλέτσου - Η. Κυριαζάκης - Γ. Χριστοδουλόπουλος (Τμήμα Κτηνιατρικής Παν. Θεσσαλίας), Δ. Ζυγογιάννης (Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ) και Α. Μηνάς (ΤΕΙ Λάρισας). Από τις υπόλοιπες 35 ελληνικές παρουσιάσεις, 18 ήταν από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 6 από το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, 5 από το ΕΘΙΑΓΕ, από 2 από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από την εταιρεία ΒΕΤΕΡΙΝ ΑΕ και από 1 από το ΤΕΙ Ηπείρου και από την εταιρεία ΦΑΓΕ ΑΕ. Σημειώνεται ότι η οργανωτική και η διεθνής επιστημονική επιτροπή απένειμαν στη Βάσια Μαυρογιάννη (Τμήμα Κτηνιατρικής Παν. Θεσσαλίας) το περίοπτο βραβείο νέου κτηνιάτρου-επιστήμονα για το καλύτερο σύνολο ανακοινώσεων σε πτυχές του ίδιου θέματος

Στη λήξη του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ομόφωνα ενέκριναν ψήφισμα που αφορούσε στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Κολεγίου Κτηνιατρικής των Μικρών Μηρυκαστικών και στην καθιέρωση των 16 ιδρυτικών μελών του Κολεγίου.Από ελληνικής πλευράς, μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Κολεγίου συγκαταλέγεται ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γ.Χ. Φθενάκης, στον οποίο μάλιστα ομόφωνα ανατέθηκε ο συντονισμός όλων των περαιτέρω ενεργειών για την υλοποίηση του Κολεγίου.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι το επόμενο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Stavanger της Νορβηγίας τον Ιούνιο 2009.


επιστροφή