«Καλύτερα οι "φύλακες" της μικροβιοανθεκτικότητας να ψάξουν για σκελετούς σε άλλες ντουλάπες»

Άρθρο του Γεωργίου Χαραλαμπάκη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι κτηνίατροι γίνονται αποδέκτες της κατηγορίας «της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών». Μάλιστα αυτή η κατηγορία έχει οδηγήσει κατά καιρούς και σε περιορισμό των δυνατοτήτων μας να ασκήσουμε την κτηνιατρική, ειδικά στα παραγωγικά ζώα, με τις διάφορες «απαγορεύσεις» που μας έχουν επιβληθεί.

Δυστυχώς υπάρχει μια πολύ μικρή μειοψηφία συναδέλφων που υποστηρίζει την κατηγορία ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα συμβάλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων που προσβάλουν τον άνθρωπο. Δεν θα αναφερθώ τώρα στο κατά πόσο ισχύει κατά 100% αυτό, μιας και υπάρχουν επ’ αυτού και αντίθετες απόψεις.

Αυτό όμως που είναι αναμφισβήτητο είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών που γίνεται στον άνθρωπο και για την οποία δεν ευθύνονται οι κτηνίατροι. Ο ΕΟΦ, στον οποίο είχα και παλαιότερα ρωτήσει, ούτε δίνει ούτε δημοσιεύει στοιχεία για τη χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα. Για κακή τους τύχη όμως υπάρχει και η Ευρώπη…

Το ESAC (Eυρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης της Κατανάλωσης Αντιμικροβιακών - European Surveillance of Antimicrobial Consumption) είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και στο οποίο συμμετέχουν και τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.. Κάθε χώρα, μέσω ενός δικού της δικτύου εμπειρογνωμόνων,  συλλέγει δεδομένα σχετικά με τη χρήση φαρμάκων για  τη θεραπεία των λοιμώξεων στον άνθρωπο που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Το ESAC χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στη Στοκχόλμη, το οποίο είναι μια Υπηρεσία της Ε.Ε.. Στη χώρα μας υπεύθυνη του δικτύου είναι η καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνών κ Γιαμαρέλλου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία λοιπόν που έδωσε το ESAC, πριν λίγους μήνες, στην Ελλάδα η εξωνοσοκομειακή κατανάλωση αντιστοιχεί σε ποσοστό > 80% της συνολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών από ανθρώπους.

ΜΕΤΑ ΤΟ 2004 ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ!!!

 ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ.

ΕΝΩ ΤΟ 1997 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣΑΝ 25.06 ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑ 1000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (DID) ΤΟ 2005 ΕΙΧΑΝ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΙΣ 34.73 DID.

 ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 40%!!!

Τα κυρίως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά είναι οι μακρολίδες (29% της συνολικής κατανάλωσης), οι κεφαλοσπορίνες (22%) και οι πενικιλλίνες (25%) κυρίως με τη μορφή της αμοξυκιλλίνης και αμοξυκιλλίνης-κλαβουλανικού.
Map 2006 data
Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης που δημιουργούν οι ιατροί και οι φαρμακοποιοί είναι και η υψηλή ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν στη χώρα μας, τα βακτήρια στα διάφορα φάρμακα. Η μικροβιοαντοχή καταγράφεται από ένα άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής (European Antimicrobial Resistance Surveillance System - EARSS). Και εκεί βέβαια είμαστε από τους πρωτοπόρους…

Παρακάτω βλέπετε μερικούς ενδεικτικούς πίνακες από το EARSS (http://www.rivm.nl/earss/database/) … των οποίων ο σχολιασμός είναι περιττός…

E.coli + 3ης γεννιάς Cephalosp.

E.coli + 3ης γεννιάς Cephalosp.

 E.faecalis+Aminoglyc.High

E.faecalis+Aminoglyc.High 

 E.faecalis+Glycopeptides

E.faecalis+Glycopeptides

E.faecium+Glycopeptides 

E.faecium+Glycopeptides 

K.pneumoniae+Fluoroquinolones 

K.pneumoniae+Fluoroquinolones

 P.aeruginosa+Ceftazidime

P.aeruginosa+Ceftazidime

Κατά τα’ άλλα κάποιοι κυνηγάνε φαντάσματα και προσπαθούν να «αλυσοδέσουν» τους κτηνιάτρους καθιστώντας τους υπεύθυνους για προβλήματα που δημιουργούν άλλοι (γιατροί και φαρμακοποιοί) οι οποίοι είναι υπεράνω ελέγχων και κριτικής… για να μην μιλήσουμε καν για τους γεωπόνους και τη φυτική παραγωγή όπου δεν υπάρχει καν ο όρος «συνταγή» και τα φάρμακα διακινούνται ανεξέλεγκτα… 

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ «ΦΥΛΑΚΕΣ» ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ…

 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις παρακάτω σελίδες:

EARSS: http://www.rivm.nl/earss/
ESAC: http://www.esac.ua.ac.be/main.aspx?c=*ESAC2&n=50114

 
Χαραλαμπάκης Γιώργος
Κτηνίατρος (σκέτο)

επιστροφή