20/05/2006

Θέσεις του Π.Κ.Σ. για το προτεινόμενο «Σχέδιο Νόμου περί δεσποζομένων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς», Οκτώβριος 2002

Προς
Υπουργό Γεωργίας
κ. Γ.ΔΡΥ Κοινοποίηση:
α) Υφυπ. Γεωργίας κ.Φ.ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
β) Γεν.Γραμ.Υπ.Γεωρ. κ.Π.ΚΟΛΥΡΗ
γ) Γεν.Δ/ντή Κτηνιατρικής κ.ΣΤΥΛΑ

ΘΕΜΑ: Θέσεις του Π.Κ.Σ. για το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου περί δεσποζομένων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς


Μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου "Περί δεσποζομένων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς".
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, από πολλών ετών, έχει πρωτοστατήσει, συμμετάσχει σε συζητήσεις και έγκαιρα καταθέσει ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για το θέμα.
Σήμερα με ικανοποίηση βλέπουμε ότι οι θέσεις μας ελήφθησαν υπόψιν και κρίνουμε, με σοβαρές ωστόσο επισημάνσεις, ότι το προτεινόμενο σχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Είναι βέβαια αλήθεια ότι οι αναμενόμενες υπουργικές αποφάσεις, που προβλέπεται να εκδοθούν, θα καθορίσουν "εν πολλοίς" το πνεύμα και την αποτελεσματικότητα του Νόμου.

Θεωρούμε σημαντική την υποχρεωτική καταγραφή και σήμανση των δεσποζόμενων ζώων, αποκλειστικά από κτηνιάτρους και μάλιστα να διευκρινισθεί (όπως εμείς προτείνουμε) με ηλεκτρονική ταυτοποίηση (micro chip) για την αποφυγή δημιουργίας των αδέσποτων, την ανεύρεση και τιμωρία ανεύθυνων ιδιοκτητών.
Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση πλεονεκτεί των μέχρι σήμερα γνωστών μεθόδων και αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα ζώα που σημαίνονται καταχωρούνται σε κεντρική Τράπεζα Δεδομένων, που βρίσκεται και ήδη λειτουργεί στα γραφεία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Για το κόστος της συγκεκριμένης σήμανσης, με πρωτοβουλία μας, θα επιδιωχθεί η μείωσή του για να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα υλοποίησής της.

Είναι κατάκτηση η πρόβλεψη στο νόμο για επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού στειρωθούν, αποπαρασιτωθούν και εμβολιασθούν, εφόσον αποτύχει η προσπάθεια υιοθεσίας τους. Ένα υγιές, εμβολιασμένο, στειρωμένο άρα μη επιθετικό αδέσποτο ζώο, μπορεί κάλλιστα να συμβιώσει μαζί μας. Μακροχρόνια άλλωστε ο αριθμός τους θα μειωθεί και θα εκλείψουν οι σημερινές ακραίες καταστάσεις.
Σήμερα οι ιδιώτες κτηνίατροι μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής εφαρμόζουν προγράμματα στειρώσεων με τους Ο.Τ.Α. και τα δύο τελευταία χρόνια έχουν στειρωθεί και επανατοποθετηθεί περισσότερα από 900 ζώα, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Κρίνουμε θετικά τα άρθρα του Σχεδίου Νόμου που αφορούν την εμπορία, αναπαραγωγή των ζώων καθώς και την απαγόρευση των κυνομαχιών.

Οι όροι λειτουργίας καταφυγίων προβλέπεται στο σχέδιο να καθορισθούν με υπουργική απόφαση. Είναι βέβαιο και το επισημαίνουμε ότι θα πρέπει αυτή νάνε σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση 2017/92 "περί προστασίας των ζώων" και το νόμο 604. Η σημερινή εικόνα των καταφυγίων , που λειτουργούν με το υφιστάμενο αναχρονιστικό νομοθετικό καθεστώς, μας εκθέτει όλους.
Τα ζώα που περισυλλέγονται, σύμφωνα με το Σχέδιο, οδηγούνται σε καταφύγια, που ιδρύονται και λειτουργούν από δήμους, κοινότητες, ζωοφιλικά σωματεία, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Θεωρούμε ότι πρέπει να προβλεφθεί στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, οι φορείς αυτοί να συνάπτουν συμβάσεις έργου με επίσημους κτηνιατρικούς φορείς (Π.Κ.Σ., Σ.Κ.Μ.Ζ.Α.) προκειμένου για την σήμανση, τον αποπαρασιτισμό, τον εμβολιασμό, την στείρωση και την κτηνιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας τους.

Η καταβολή εισφοράς, αν κρίνεται αναγκαία και εφόσον χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση προγραμμάτων περισυλλογής, στείρωσης και συντήρησης αδέσποτων, δεν μας βρίσκει αντίθετους. Επισημαίνουμε όμως ότι το ύψος της δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη διατήρηση κατοικίδιων, όπως και τις επιφυλάξεις μας για τη διαδικασία είσπραξής της. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προτιμηθεί η, συμβολικού
χαρακτήρα, ετήσια εισφορά ή η απλή εφάπαξ εισφορά και να ληφθεί ειδική μέριμνα για ιδιοκτήτες πολλών ζώων. Άλλωστε η παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών, η μόνη σε σχέση με άλλους ιατρικούς κλάδους, επιβαρύνεται ήδη με 8% ΦΠΑ, χρήματα που εισπράττονται από τους ιδιοκτήτες ζώων και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Απουσιάζει κατά την γνώμη μας από το προτεινόμενο Σχέδιο η πρόβλεψη για τη δημιουργία αποτεφρωτήρων για δεσποζόμενα και αδέσποτα νεκρά ζώα, καθώς και η ρητή εντολή, με ευθύνη των Δήμων για άμεση περισυλλογή των πτωμάτων από τους δρόμους.

Τέλος θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση που σήμερα ισχύει και επιτρέπει να υπερισχύει ο κανονισμός της πολυκατοικίας της νομοθεσίας περί διατήρησης ζώων σε διαμερίσματα. Η αλλαγή αυτή θα αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

Εκ μέρους του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου θα αναληφθεί προσπάθεια βελτίωσης του Σχεδίου, που παρουσιάσθηκε ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται, την προστασία δηλαδή δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κ.ΧΑΝΔΡΑΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ.
Κ.ΜΥΛΩΝΑ

__________
Το παραπάνω κείμενο τέθηκε υπόψιν του Προέδρου της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας κ.Θ.Ανανιάδη και της Προέδρου του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής κ. Ο.Κουτσαβίτη, οι οποίοι και το υιοθετούν πλήρως.

επιστροφή