10/02/2009

«Ψήφισμα της Γ.Σ. του Π.Κ.Σ. για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Κ. Κούνεβα»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 1/2/2009

Η εργαζόμενη Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, δέχτηκε πριν ένα μήνα δολοφονική επίθεση με βιτριόλι, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, με σοβαρές βλάβες στην υγεία της, μόνιμη απώλεια του ενός της ματιού και τη ζωή της να βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο.

Πιστεύουμε ότι η πράξη αυτή των «άγνωστων» θυτών, η επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας, δεν είναι παρά η παραδειγματική της τιμωρία για τη ακηδεμόνευτη συνδικαλιστική της δράση. Η δράση του σωματείου της αποκαλύπτει τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν ελληνίδες και μετανάστριες καθαρίστριες. Το εργασιακό αυτό καθεστώς των υπερεργολαβιών που υποχρεώνει τις εργαζόμενες να υπογράφουν για περισσότερα λεφτά από αυτά που λαμβάνουν, που τις αναγκάζει να παίρνουν λιγότερα ένσημα, που αισχροκερδεί εις βάρος τους επιβαρύνοντας ταυτόχρονα το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μόνο η πραγματικότητα για τις εργαζόμενες στην ΟΙΚΟΜΕΤ, είναι μια εικόνα από το μέλλον που ετοιμάζουν για όλους μας.  

Το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις και είναι σλυμφωνο με τις επιταγές της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει να στήνεται με τον νόμο 2956 του 2001(με Υπουργό Εργασίας τον Ρέππα του ΠΑΣΟΚ) και συνέχισε να ενισχύεται με τις νομοθεσίες για ελαστική εργασία, ημιαπασχόληση, διευθυντικό δικαίωμα και αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού που αποτέλεσαν τις κυρίαρχες τομές για την κυβέρνηση Καραμανλή.

Αν ο πρώτος ένοχος είναι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, τότε ο δεύτερος είναι η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία επιμένει να μην αναγνωρίζει ως σωματείο την ΠΕΚΟΠ, να μην καταγγέλει το αντίστοιχο εργοδοτικό σωματείο της ΟΙΚΟΜΕΤ ως τέτοιο, να μην βάζει απεργία την ημέρα της μαζικότατης πορείας της Πέμπτης 22/1 και να φτάνει στο σημείο να επιτίθεται στα πρωτοβάθμια σωματεία που την οργάνωσαν.

Θα πρέπει επιπλέον να καταγγείλουμε τη στάση της ΕΛ.ΑΣ που προσπάθησε να κουκουλώσει την υπόθεση, κρύβοντας τους πραγματικούς ενόχους και αναζητώντας «προσωπικά αίτια» πίσω από την επίθεση αυτή. Δικαίως επιστράφηκε από τον εισαγγελέα ο φάκελλος της υπόθεσης ως ελλιπής, σε μια έρευνα που καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ξεδιπλωθεί.

* Καταδικάζουμε την βάρβαρη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε η Κωνσταντίνα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτής και στο Σωματείο Καθαριστριών (ΠΕΚΟΠ).
* Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί
* Να καταργηθεί το σύστημα των υπεργολαβιών στο δημόσιο τομέα
* Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων των εργαζομένων στις υπεργολαβίες.
* Να αντισταθούμε στην εργοδοτική τρομοκρατία και να περιφρουρήσουμε δυναμικά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες
* Κανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος

επιστροφή