22/12/2008

«Προγράμματα «Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών - νέων επιστημόνων έτους 2009» από τον ΟΑΕΔ»

Δύο νέα προγράμματα για την προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση καταρτίζονται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μετά από εισήγηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργου Βερναδάκη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Πρόκειται για τα προγράμματα «Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών - νέων επιστημόνων έτους 2009» και το «Ειδικό Πρόγραμμα Προώθησης ανέργων νέων στην απασχόληση» το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ.  Τα δύο προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 190 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργούν 16.000 ευκαιρίες απασχόλησης για νέους.

6.000 νέοι

Ειδικότερα, στην πρόταση του ΟΑΕΔ για την κατάρτιση προγράμματος «Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών - νέων επιστημόνων», προβλέπεται η επιχορήγηση 6.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, ηλικίας μέχρι 34 ετών, που είναι ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι και μηχανικοί απόφοιτοι Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Σχολών, για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης παροχής υπηρεσιών, συναφούς με την ειδικότητά τους.

Το όριο ηλικίας συμμετοχής ανέρχεται στα 42 έτη για μητέρες ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και για τους ιατρούς. Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής τους είναι να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος (στην αρμόδια Δ.Ο.Υ) υποχρεωτικά μετά τις 2 Ιανουαρίου 2009 και να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι ετών από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους ή της απόκτησης της ειδικότητας τους (για τους ιατρούς) μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας τους και να μην έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ κατά το 2008 (εξαιρούνται οι αμοιβές κατά την πρακτική άσκηση για την απόκτηση ειδικότητας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος).

Από τις 6.000 θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία καθορίζεται στα 15.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ η επιλογή των προς επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων θα γίνει με βάση τη σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το χρόνο υποβολής της αίτησης. Η δαπάνη των 90 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος ισομερίζεται στα έτη 2009 και 2010 και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

www.naftemporiki.gr


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθήτε τα κατά τόπους Γραφεία του ΟΑΕΔ και τη σελίδα του ΟΑΕΔ στο διαδίκτυο
επιστροφή