01/04/2022

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Π.Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2020 - 2021

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Ομολογώ ότι ο απολογισμός της διετίας αυτής, ίσως, είναι ο πιο δύσκολος να αποτυπωθεί, ο πιο ιδιαίτερος για να περιγραφεί και ο πιο ιδιότυπος για να αξιολογηθεί απ’ όλους τους απολογισμούς που έχω κληθεί έως τώρα να σας παρουσιάσω στη μακρά μου θητεία ως Πρόεδρος αυτού του Συλλόγου. 

Ομολογώ, ωστόσο, ότι κοιτάζοντας πίσω και βλέποντας όσα  καταφέραμε αυτή τη διετία μέσα σε μια πανδημία σαρωτική όλων των σταθερών της ανθρώπινης ζωής, της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, της συνεργασίας, της οικονομίας, των προσωπικών και κοινωνικών σχέσεων, του πολιτισμού κ.α., νιώθω έκπληκτη και δε σας κρύβω και περήφανη, για τα αντανακλαστικά αυτού του Συλλόγου και τη γρήγορη προσαρμοστικότητά του σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά ως φυσιολογικές λογίζονται. 

Όπως σίγουρα θυμάστε, η πανδημία ενέκυψε στη χώρα μας παραμονές των προκαθορισμένων εκλογών του Π.Κ.Σ. το Μάρτιο του 2020 και μετά την αναβολή των εκλογών, αλλά και την πλήρη αναστολή των εργασιών των κεντρικών μας γραφείων, ο Σύλλογός μας εισήχθη στην «εποχή της τηλεπροσπάθειας». Στον καιρό της τηλεργασίας, των τηλεδιασκέψεων, των τηλεσεμιναρίων, της τηλεκπαίδευσης, της τηλεπικοινωνίας,  ο Σύλλογός μας  κατάφερε να παρέμβει και να κερδίσει πράγματα για τον κλάδο μας έγκαιρα και αποτελεσματικά. 

Κερδίσαμε από την πρώτη στιγμή παρά τη σθεναρή αντίσταση του ΓΕΩΤΕΕ να ενταχθούμε στις πληττόμενες επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι τα κτηνιατρεία μας έμειναν ανοιχτά. Καταφέραμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τη μείωση ενοικίου, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις φοροελαφρύνσεις μέσω voucher (που ισχύει παρεμπιπτόντως έως 30-06-2022) για όσους είχαν μείωση τζίρου, να διασφαλίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των κτηνιάτρων και την έγκαιρη αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών. Κερδίσαμε άμεσα το επαγγελματικό επίδομα (800 ευρώ) και με συνεχείς παρεμβάσεις μας στους φορείς υπενθυμίζαμε ότι είναι παράλογο οι Κτηνιατρικές Σχολές τις χώρας να ανήκουν στις Σχολές Υγείας και οι απόφοιτοί τους να μην ανήκουν στους υγειονομικούς. Ζητήσαμε τη συνδρομή της ΕΛΕΚΖΣ, της ΕΚΕ και των δύο Πανεπιστημιακών Σχολών (Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) στην προσπάθειά μας για την απαλλαγή του κλάδου μας από το ΓΕΩΤΕΕ και την υπαγωγή μας στο Υπουργείο Υγείας ως υγειονομικοί με προϋπόθεση ο Π.Κ.Σ. να αποκτήσει τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, πράγμα που αποτελεί το διακαή πόθο όλων των κτηνιάτρων εδώ και χρόνια, διαμαρτυρηθήκαμε έντονα στο Υπουργείο Οικονομικών για την αρχική εξαίρεσή μας από τα μέτρα ενίσχυσης, κάτι στο οποίο το ΓΕΩΤΕΕ συνηγόρησε να συμβεί και τελικά εκείνο το δύσκολο τετράμηνο του αποκλεισμού, ο Π.Κ.Σ. κατάφερε να είναι όπου χρειαζόταν τη στιγμή που χρειαζόταν. 

Το επιστημονικό μας αντικείμενο εν μέσω της πανδημίας απέκτησε και άλλη μια παράμετρο, αυτή της γνωριμίας με ένα σκληρό ιό και το πόσο και με ποιόν τρόπο θα επηρεάσει τα ζώα, αλλά και τη σχέση των ζώων με τον άνθρωπο. Σε συνεχή επαφή με τις δύο Κτηνιατρικές Σχολές της χώρας και τη Πανευρωπαϊκή Κτηνιατρική Ομοσπονδία (FVE) ενημερωνόμασταν διαρκώς για κάθε νέα μελέτη και ενημερώναμε άμεσα τα μέλη μας για όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα. 

Στη συνέχεια και μετά το καλοκαίρι του 2020 που οι διαδικασίες άρχισαν να αποκτούν μια κάποια ευελιξία, αν και τα επιδημιολογικά κύματα άλλαζαν διαρκώς τις συνθήκες, ο Π.Κ.Σ. συνέχισε να εργάζεται αδιάκοπα έχοντας διαρκή παρουσία στους τομείς και στους φορείς που άπτονται του κτηνιατρικού επαγγέλματος. 

Με τη βοήθεια του νομικού μας συμβούλου παλέψαμε όλες τις περιπτώσεις της αντιποίησης επαγγέλματος που διαπιστώσαμε και με καταιγισμό καταγγελτικών εγγράφων καταφέραμε να σταματήσουμε σωρεία έκνομων ενεργειών σε προγράμματα εκπονούμενα από Δήμους ανά την επικράτεια. Διαμαρτυρηθήκαμε σε Δήμους που καλούσαν τα μέλη μας σε εθελοντική δράση για στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων, αλλά και στους Δήμους που ζητούσαν την καταβολή παραβόλου από τα μέλη μας για τη σήμανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς χωρίς εκείνοι να τηρούν κανένα από τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα του νόμου. 

Έντονες και αποτελεσματικές και αυτή τη διετία ήταν οι παρεμβάσεις μας στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής όλης της χώρας για τα θέματα που αφορούσαν στην παράνομη λειτουργία χώρων όπως pet – shops, παράνομη πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων, παράνομους εμβολιασμούς από μη κτηνιάτρους, παράνομη διαφήμιση και ένα σωρό άλλα που αποτελούν τις «κηλίδες» του κτηνιατρικού επαγγέλματος εδώ και χρόνια. 

Επίσης έντονες και πολλαπλές οι αντιδράσεις μας στο φαινόμενο της παράνομης διακίνησης κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου. Με καταγγελίες μας στον ΕΟΦ που τις περισσότερες φορές απέδωσαν καρπούς, αλλά και με διατυπωμένη την ξεκάθαρη άποψή μας τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και με προσωπική μου ομιλία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής ανάπτυξης, ζητήσαμε τη ρητή απαγόρευση της διαδικτυακής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.  

Μεγάλη επιμονή, επίσης, δείξαμε στο κομμάτι της έλλειψης αναισθητικών φαρμάκων (φεντανύλη, ρεμιφεντανύλη, ετομιδάτη) που θεωρήθηκαν αποκλειστικά φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης και  εμβολίων γάτας (των οποίων πετύχαμε τη σταδιακή διάθεσή τους), αλλά και στο δικαίωμα χορήγησης από κτηνιάτρους αντιβιοτικών για ανθρώπινη χρήση στα ζώα. Εκθέσαμε τα επιχειρήματά μας και τις θέσεις μας υποβάλλοντας υπομνήματα στον ΕΟΦ, στο Υπουργείο Υγείας, στους αρμόδιους Έλληνες Βουλευτές στους Έλληνες Ευρωβουλευτές και στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά συνδιοργανώσαμε webinar με τον ΕΛΕΚΖΣ και τελικά πετύχαμε να χορηγούμε τόσο τα αναισθητικά φάρμακα όσο και τα αντιβιοτικά για τα οποία εν τω μέσω ο Π.Κ.Σ. εξέδωσε συνταγολόγια ώστε να διευκολύνονται οι κτηνίατροι στη χειρόγραφη συνταγογράφηση σύμφωνα με τα όσα όριζε η ΚΥΑ που μας εξαιρούσε από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 

Εκ παραλλήλου και εφόσον ο κορωνοϊός «έδειχνε τα δόντια του» στη χώρα μας, κάναμε μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των κτηνιάτρων εναντίον του covid, με έγγραφο αίτημά μας στο Υπουργείο Υγείας, στην Πολιτική Προστασία, στην Επιτροπή Εμβολιασμού, στους υγειονομικούς συλλόγους κ.α., η οποία όμως δεν τελεσφόρησε καθώς την ίδια χρονική περίοδο η Πολιτεία έκανε την επιλογή της λειτουργίας των κατά ηλικία πλατφορμών.   

Θα πρέπει, επίσης, να σας αναφέρω πως παρά το γεγονός ότι η πανδημία μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων, φορέων και ανθρώπων, ο Π.Κ.Σ. δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή τον πάγιο τρόπο δραστηριοποίησής του. Έγιναν όλα προς όλους την κατάλληλη στιγμή. Έγγραφα προς τον ΑΣΕΠ για την προσμέτρηση των μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και διαμαρτυρίες για την εξαίρεση των κτηνιάτρων από προκηρύξεις και διαγωνισμούς, έγγραφα προς το ΕΣΠΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των κτηνιατρείων και τον εξοπλισμό, συνυπογραφή ψηφίσματος με άλλους επιστημονικούς φορείς για τη χορήγηση επιδότησης από τον ΟΑΕΔ(400 ευρώ), υπομνήματα στον ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των συντάξεων των μονοσυνταξιούχων, αλλά και συνυπογραφή προσφυγής με τους άλλους υγειονομικούς συλλόγους και κατόπιν συνάντησης με ειδικούς εργατολόγους  στο Υπουργείο Εργασίας, για την άδικη καταβολή τελικής σύνταξης των επαγγελματιών που ανήκαν στο πρώην ΤΣΑΥ – ΕΤΑΑ και που υπολείπονται κατά πολύ σε απολαβές, ενώ δεν υπολείπονται καθόλου σε εισφορές έναντι των άλλων κλάδων του ΕΤΑΑ (μηχανικών, δικηγόρων,  κ.α.), ζητώντας ισονομία.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ με περηφάνια στις περιπτώσεις έμπρακτης στήριξης με τη συνεργασία πάντα του νομικού μας συμβούλου, συναδέλφων ιδιωτών κτηνιάτρων που έπεσαν θύματα συκοφαντικής δυσφήμισης και δημοσίων υπαλλήλων συναδέλφων που δέχτηκαν απαξιωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές. 

Ο μεγαλύτερος αγώνας όμως, όπως όλοι γνωρίζετε, δόθηκε και συνεχίζεται να δίνεται αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. Από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε ο νόμος αλλά κυρίως από τη στιγμή που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση, ο Π.Κ.Σ. δε σταμάτησε να διατρανώνει τις θέσεις του και τις αντιθέσεις του τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και με τους εκπροσώπους σχετικών φορέων, όσο και με έγγραφες κοινοποιήσεις των θέσεών του προς κάθε κατεύθυνση. Το κοινό μέτωπο αντίδρασης του Π.Κ.Σ. ήταν η αφορμή για την απόφαση μιας απεργιακής κινητοποίησης στις 20-05-2021, η οποία κατέδειξε με μοναδικό τρόπο το στόχο αυτού του Συλλόγου που δεν είναι άλλος από το καλό του κλάδου μας και ανέδειξε, κατά την προσωπική μου άποψη, τη συνδικαλιστική υπόσταση αυτού του σωματείου που πορεύεται με αντικειμενικότητα και δε φοβάται να συγκρουστεί. 

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι αυτή τη διετία και κατόπιν πιέσεων και έγκαιρων παρεμβάσεων του Π.Κ.Σ. μετά τη δημοσίευση δύο μόνο προκηρύξεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διορίστηκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι περισσότεροι κτηνίατροι που έχουν διοριστεί ποτέ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Δε θα παραλείψω και αυτή τη διετία να ευχαριστήσω τα μέλη του ΔΕΕΚ (Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων) τόσο για την ανιδιοτελή προσφορά τους στα προγράμματα των Δήμων στα οποία κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όσο και για την εθελοντική δράση τους αναφορικά με τα τραυματισμένα ζώα των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, των Μεγάρων και της Εύβοιας το καλοκαίρι του 2021. Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η ενίσχυση του Π.Κ.Σ. σε φάρμακα και κτηνιατρικά σκευάσματα με σκοπό την περίθαλψη των ζώων αυτών, μετά την άμεση ανταπόκριση πολλών εταιρειών στο αίτημά μας για στήριξη της δράσης αυτής. 

Τέλος θα μου επιτρέψετε να αναφέρω, αν και ανήκει στην πρόσφατη δράση του Συλλόγου, την ανάληψη πρωτοβουλιών αναφορικά με τα ζώα των Ουκρανών προσφύγων πολέμου που έφτασαν στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό. Ζητήσαμε να ρυθμιστεί ο τρόπος εισόδου των ζώων αυτών στη χώρα και προτείναμε τρόπο να νομιμοποιηθούν άμεσα τα ζώα αυτά. Δημιουργήθηκε άμεσα λίστα με τα κτηνιατρεία που προσφέρουν εθελοντικά την περίθαλψη ζώων συντροφιάς με Ουκρανούς κηδεμόνες, δηλώσαμε τη διαθεσιμότητα των μελών μας για αντιλυσσικό εμβολιασμό των ζώων αυτών στις πύλες εισόδου της χώρας, ζητήσαμε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση των πτυχίων των Ουκρανών συναδέλφων ώστε να διευκολυνθούν στην εύρεση εργασίας και μοιράσαμε φάρμακα και ζωοτροφές, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πολωνία. 


Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Η διετία που προηγήθηκε ήταν πρωτόγνωρα «ανήσυχη» και «θορυβώδης», «φοβιστική» και «φοβισμένη», «μακρά» και «απομακρυσμένη». 

Εμείς, όμως, στον Π.Κ.Σ. με συλλογική προσπάθεια και πολλή δουλειά καταφέραμε να ακουστούμε, καταφέραμε να μη φοβηθούμε, καταφέραμε να μην απομακρυνθούμε. 

Έτσι θα συνεχίσουμε και τα καλύτερα έρχονται…


 Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Αθηνά Τραχήλη


επιστροφή