21/05/2021

Δελτίου Τύπου σχετικά με τις ύβρεις και τις απειλές προς κτηνιάτρους

afisa

Οι θέσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου σε σχέση με το νέο σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς διατυπώθηκαν με γνώμονα την προστασία της υγείας και ευζωίας των ζώων και της προάσπισης της δημόσιας υγείας. Έχοντας ενεργό ρόλο στη διατύπωση του αντίστοιχου νομοθετικού πλαισίου από το 2003 έως και σήμερα, διατυπώνουμε πάντα τις απόψεις μας με βάση την επιστημονική πραγματικότητα και τον όρκο που δώσαμε ως κτηνίατροι, μακριά από κοντόφθαλμες λογικές, ακριβώς γιατί αδιαφορούμε για το αν θα είμαστε αρεστοί ή όχι σε συντεχνίες. Μας ενδιαφέρει η υγεία των ζώων και των ανθρώπων υπό το πρίσμα της Ενιαίας Υγείας. 

Η διατύπωση της διαφωνίας μας για την εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και μελέτες, βασίζεται στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά και στην επίσημη χάρτα δικαιωμάτων των ζώων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το μέτρο αυτό δε θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει αντίστοιχο μέτρο, εκτός της Κροατίας και της Ρουμανίας και εκεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε αήθη την επίθεση που δέχεται τόσο ο ΠΚΣ όσο και συγκεκριμένοι συνάδελφοι από μέρος «φιλοζωικών» σωματείων. Διαμηνύουμε προς τους φορείς των συγκεκριμένων συμπεριφορών ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δεν εκβιάζεται. Οι κτηνίατροι είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες να κρίνουν τι μπορεί να απαιτείται για την υγεία ενός ζώου και τι όχι. Ψευτοσυναισθηματισμοί σε βάρος της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων δε γίνονται ανεκτοί.  


επιστροφή