03/04/2021

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα δεν είναι γιορτή. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι δε θα έπρεπε να υπάρχει.

ζωο

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση συνεχίζει να είναι απαράδεκτη. Στη χώρα μας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις επαρχιακές πόλεις και στα χωριά, η εικόνα ενός αδέσποτου σκύλου ή γάτας, ενός παρατημένου ζώου, παραμένει συχνή. Φυσικά και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, όμως, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. 

Τα μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ανήκουμε σε εκείνο το επιστημονικό δυναμικό που με το ήθος και την επιστημονική του κατάρτιση, πολλές φορές υποκαθιστούμε το κενό της πολιτείας τόσο για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων όσο και για την προώθηση κουλτούρας, νέου τρόπου σκέψης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά εκτυλίσσονται στους δρόμους της χώρας μας. 

Το Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων, η ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, οι επισημάνσεις και οι καταγγελίες προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους (Δήμοι, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αστυνομία και Εισαγγελία) φαινομένων εκμετάλλευσης του φιλοζωικού αισθήματος των πολιτών σε βάρος των ζώων, οι προτάσεις σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου αποτελούν μια σειρά από ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.


Με την ελπίδα ότι τη χρονιά που έρχεται η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων θα γίνει υπόθεση όλων μας, πολιτών και θεσμών, είμαστε εδώ, με πράξεις και προτάσεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε την υγεία και ευζωία όλων των ζώων. 










επιστροφή