Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος
210 5202 901, 210 5226 769
210 5202 935

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π.Κ.Σ. ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π.Κ.Σ. ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΜΕΛΗ


Ο κτηνιατρικός κλάδος δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις συνθήκες εργασίας που έχουν διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τόσο σχετικά με το «χάρτη» απασχόλησης και τις θέσεις εργασίας όπου και αν προκύπτουν όσο και με τις νέες εργασιακές συνθήκες που αφορούν κυρίως τους νέους εργαζόμενους, αλλά και τις αλλαγές που ήρθαν αντιμέτωποι οι παλαιότεροι. Η υποστελέχωση ή και διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών και η αντικατάστασή τους από 8μηνα προγράμματα, η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας και ο υποβαθμισμένος ρόλος των κτηνιάτρων στο σχέδιο της παραγωγής έχουν δημιουργήσει μια οριακά επιβιώσιμη κατάσταση για όλους τους συναδέλφους. Αποτέλεσμα όλων αυτών η εκτόξευση της ανεργίας, η μετανάστευση μεγάλου αριθμού κτηνιάτρων στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό της χώρας έχει απομείνει ένα δύσβατο πεδίο εργασιακής προοπτικής για τους νέους κτηνιάτρους και μια αμφίβολη συνέχεια της εργασιακής πορείας για τους περισσότερους συναδέλφους.

Το κομμάτι των κτηνιάτρων που ασχολούνται με τα Ζώα Συντροφιάς είναι και αυτό που καλείται να ανταπεξέλθει σε μια ολοένα και δυσκολότερη καθημερινότητα, σε ένα αρκετά ήδη κορεσμένο αντικείμενο. Οι παλαιότεροι κτηνίατροι καλούνται πλέον να εργασθούν σε ένα ακόμα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς ο αριθμός των κτηνιατρείων μεγαλώνει, ενώ οι οικονομικές απολαβές τους μειώνονται, μιας και οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον οικονομικά. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εισφορές και τα γενικά έξοδα αυξάνονται σε αντίθεση με την προοπτική για μια αξιοπρεπή συνταξιοδότηση, που μετά και τις τελευταίες καταστροφικές αλλαγές μοιάζει πλέον ακατόρθωτη.

Οι νέοι εργαζόμενοι, όσοι δεν έχουν ήδη μεταναστεύσει, έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμα πιο σκληρή πραγματικότητα. Έχοντας ήδη προσπαθήσει να φτιάξουν έναν όσο το δυνατόν καλύτερο «φάκελο ατομικών προσόντων» αναζητούν μια ικανοποιητική θέση εργασίας και τελικά καταλήγουν να συμβιβάζονται είτε με απλήρωτη εργασία και ανασφάλιστοι, εν είδει «πρακτικής» ή σε καλύτερο σενάριο, ασφαλισμένοι με «μπλοκάκι», με ελαστικά ωράρια εργασίας, απλήρωτες εφημερίες, δουλεύοντας σαββατοκύριακα και αργίες και αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό ή συνήθως κάποιον κατά πολύ υποδεέστερο της εργασίας που προσφέρουν.

Παράλληλα, όμως με την υποβάθμιση των κτηνιάτρων που εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να παραβλεφθεί και ένα κλίμα άκρατου ανταγωνισμού που δημιουργείται στην παρούσα κατάσταση μεταξύ εργοδοτών που καλύπτουν πλήρως τους εργαζόμενους και τους αντιμετωπίζουν συναδελφικά (ακόμα και αν αυτό σημαίνει μικρότερα κέρδη για τους ίδιους) και των εργοδοτών που δέχονται να απασχολούν κτηνιάτρους χωρίς να τους παρέχουν καμία κάλυψη, έχοντας έτσι ένα συνεχώς ανανεώσιμο και ευέλικτο δυναμικό που προσφέρει υπηρεσίες, αλλά δεν κοστίζει στον εργοδότη.

Αυτή, λοιπόν, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο μας και πολύ πιο έντονα στο κομμάτι των Ζώων Συντροφιάς ορίζει για όλους μας συγκεκριμένα καθήκοντα. Κύριο μέλημά μας η προστασία του πιο «αδύναμου κομματιού» του Συλλόγου μας, δηλαδή οι νέοι εργαζόμενοι, οι ανασφάλιστοι, οι χαμηλόμισθοι. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος διευκρινίζει στους εργοδότες κτηνιάτρους πως όποιος συνάδελφος αφιερώνει ώρες εργασίας για άλλον συνάδελφο, με όποια «συμφωνία» κι αν γίνεται αυτό, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, να αμείβεται επαρκώς, να εξασφαλίζονται τα εργασιακά του δικαιώματα (άδειες, δικαίωμα σε απεργίες), καθώς και για κάθε επιπρόσθετη εργασία που κάνει (υπερωρίες, καθαρίσματα, σαββατοκύριακα) να λαμβάνει την αντίστοιχη αμοιβή.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εργοδότες-κτηνιάτρους ότι το «μπλοκάκι» μπορεί μεν να εξασφαλίζει τον εργοδότη, αλλά είναι μια ζημιογόνα μορφή ασφάλισης για τους εργαζόμενους, και αν μη τι άλλο η πρόσληψη ενός συναδέλφου θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα και τη συναδελφικότητα. Μπορεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να έχει καταργηθεί τυπικά, όμως, (και μέχρι να υπογραφεί η νέα ΣΣΕ) αποτελεί μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούν να υπογράφονται οι ατομικές συμβάσεις που οφείλουν να υπάρχουν. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλα τα μέλη μας πως δεν θα πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε κτηνιατρική εργασία δίχως αυτή να περιγράφεται σε σύμβαση. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η εργασία, η αμοιβή της και η αξιοπρέπεια του εργαζόμενου κτηνιάτρου.
μαφαλντα

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ως συνδικαλιστικό όργανο - σημείο αναφοράς των μελών του δε θα επιτρέψει καταστάσεις κακών εργασιακών συνθηκών να αφήνονται στο απυρόβλητο. Όταν, λοιπόν, οι συνθήκες εργασίας που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών (εργοδότη - εργαζόμενου) δεν πληρούνται είτε από κτηνιάτρους είτε από επιχειρηματίες που απασχολούν κτηνιάτρους θα πρέπει να ενημερώνεται ο Π.Κ.Σ. ώστε να έρχεται σε γραπτή και προφορική επικοινωνία με τους συγκεκριμένους εργοδότες-εργαζόμενους ή να ενημερώνει τους αντίστοιχους φορείς (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής εργασία των μελών μας.

Με ξεκάθαρες, λοιπόν, θέσεις ενάντια στις αλλαγές και τα νέα μέτρα που ολοένα και υποβαθμίζουν την εργασία και την καθημερινότητα των κτηνιάτρων συνολικά, αλλά και με αποφασιστικότητα και πράξεις επί τω έργω, για τις αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης συναδέλφου από συνάδελφο, οφείλουμε να προστατεύσουμε και τους νέους συναδέλφους αλλά και το επάγγελμα στο σύνολο του.

Την Κυριακή, 25/02/18, καλείσθε σε Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου με θέμα το Πρόγραμμα Δράσης της επόμενης διετίας.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα διεξαχθεί στις 04/03/18 στα γραφεία του Π.Κ.Σ. (Λεφέβρ 4, 1ος όροφος) στις 10.30π.μ.
Top